X 
Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

Generalul Bradshow recomandă să se consolideze statutul neutru al Moldovei

23 apr. 2015,, 14:15   Politică
4439 6
Генерал Брэдшоу рекомендует укреплять нейтральный статус Молдовы
Foto: evz.ro
La invitația conducerii Ministerului Apărării al Moldovei și comandamentului Armatei Naționale Moldova a fost vizitată de generalul britanic Adrian Bradshow, adjunct al Comandantului Suprem al Forţelor Aliate în Europa, comandant operational al grupării KFOR sub egida NATO în Kosovo și al operațiunii militare sub egida UE în Bosnia și Herzegovina, relatează NOI.md. Ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, și generalul Adrian Bradshow au susținut joi, 23 aprilie, un breafing comun.

„Mulțumesc Moldovei pentru primirea călduroasă. Am cunoscut capitala țării voastre și am apreciat calitatea înaltă a vinurilor moldovenești remarcabile, vizitînd Cricova, a menționat generalul Bradshow. – Însă scopul vizitei mele este mult mai important, decît vinul”, a specificat Adrian Bradshow. Potrivit lui, NATO va acorda Moldovei asistență în reformarea sectorului securității și apărării, inclusiv vor fi examinate chestiunile ce țin de conlucrarea în modernizarea și redotarea tehnică a Armatei Naționale (AN). Totodată, generalul Bradshow a anunțat susținerea incontestabilă de către Alianța Nord-Atlantică a statutului neutru al Moldovei, a independenței și suveranității ei, care de asemenea se vor bucura de sprijinul NATO.

Generalul Bradshow a spus că cunoaște bine situația în domeniul securității în regiune. El s-a arătat mulțumit de aportul considerabil al militarilor moldoveni la operațiunea NATO în Kosovo (în cadrul KFOR activează deja al doilea contingent al AN a RM în componența subdiviziunilor de infanterie motorizată și geniști, NOI.md).

Solicitat de jurnaliști să răspundă la întrebările ce țin de poziția NATO vizavi de situația în Ucraina, generalul Bradshow a specificat: „Cunoaștem activitatea destabilizatoare în regiune. Și contribuim, în limita posibilităților, la concilierea în Sud-Estul Ucrainei. De asemenea, ne pronunțăm împotriva intențiilor oricărui stat de a exercita presiune asupra altor țări”.

Viorel Cibotaru a menționat că generalul Bradshow este primul reprezentant militar oficial al NATO de rang atît de înalt, care a vizitat Moldova. Ministrul examinează această vizită ca „un pas important spre consolidarea parteneriatului între RM și NATO”. În cadrul vizitei părțile vor analiza toate aspectele interacțiunii multianuale și vor discuta cadrul susținerii NATO în reforma sectorului securității și apărării al Moldovei, precum și conceptele noilor proiecte. O atenție deosebită părțile vor acorda pregătirii militarilor moldoveni în instituțiile militare specializate ale țărilor NATO și extinderii participării subdiviziunilor militare ale Moldovei la exercițiul internațional.

De asemenea, generalul Bradshow s-a familiarizat cu mersul pregătirilor celui de-al treilea contingent militar al Moldovei, care va fi delegat pentru KFOR în Kosovo, desfășurate pe poligonul AN a RM de la Donceni. Acest contingent moldovenesc urmează să îl substituie pe cel actual în luna iunie a anului curent.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?