Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Snegur: Nu i-am decorat pe șefii statelor străine cu distincții înalte

22 apr. 2015,, 16:10   Politică
8382 18
Снегур: Я не награждал глав иностранных государств высшими орденами
Foto: publika.md
Primul președinte al Republicii Moldova a răspuns la întrebarea adresată de NOI.md dacă este îndreptățită practica decorării președinților altor țări cu distincții înalte de stat.

„În perioada cînd dețineam funcția de președinte al țării, așa ceva nu se practica. Nu-i pot critica pe acei care au devenit președinți ai Moldovei după mine, însă este evident că este o tendință nu prea bună. Unii foști conducători ai statelor străine au cîte două distincții înalte ale Moldovei, ceea ce nu se încadrează în niciun fel de limite”, a subliniat primul președinte al Republicii Moldova.

Mircea Snegur a relatat că imediat după instituirea ordinelor supreme ale Moldovei, statutul lor prevedea doar decorarea cetățenilor țării noastre. „Aceste distincții nu erau prevăzute nici chiar pentru întreprinderi și organizații, cum se practica în perioada URSS. De aceea este și normal că nu am înmînat asemenea distincții niciunui șef străin de stat”.

Primul președinte a presupus că după încheierea mandatului său, Legea cu privire la distincţiile de stat ale Republicii Moldova a suportat modificări, care permit decorarea cetățenilor străini. În afară de aceasta, Mircea Snegur a explicat că prevederea despre Ordinul Republicii stipula că persoana decorată cu această distincție nu mai putea fi decorată cu alte ordine moldovenești. Cu titlul de excepție, se admitea decernarea titlului „Om emerit” cavalerilor „Ordinului Republicii”.

„Istoria recentă arată că unul dintre foștii conducători ai unui stat străin a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar nu demult a primit și cea mai înaltă distincție militară – Ordinul Ștefan cel Mare. Problema constă în faptul pentru ce fel de merite a fost el decorat? E o mare problemă. Alte comentarii la acest subiect nu mai am”, a menționat Mircea Snegur.

Amintim că miercuri, 22 aprilie, președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a fost decorată cu cea mai înaltă distincție de stat a Moldovei – Ordinul Republicii. Un decret în acest sens a fost semnat la 16 martie de către președintele Moldovei, Nicolae Timofti. Anterior, cu Ordinul Republicii au fost decorați președinții Poloniei, Ucrainei și României. De menționat că fostul președinte al României Traian Băsescu a fost decorat și cu cea mai înaltă distincție militară a Moldovei – Ordinul Ștefan cel Mare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?