Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

ANRE va analiza o creștere a tarifelor pe etape

31 mar. 2015,, 09:30   Economie
3907 5

Foto: noi.md

În timp ce reprezentanţii companiilor energetice insistă asupra majorării tarifelor la resursele energetice, reprezentanţii societăţii civile consideră aceste majorări drept nejustificate. Declaraţiile contradictorii au fost făcute în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime”, transmite IPN.

Ion Comendant, consilierul preşedintelui Companiei „Gas Natural Fenosa”, a comunicat că iniţial Compania intenţiona să solicite majorarea tarifului pentru energia electrică cu 75 la sută. „Ne-am oprit la tariful de 60 la sută, deoarece tarifele vor fi majorate începînd cu 1 aprilie 2015. Daca se va dori o majorare eşalonată pe parcursul a doi ani, atunci va fi necesară majorarea tarifelor cu 75 la sută. Compania este nevoită să majoreze tarifele din cauza deprecierii valutei naţionale. Din cauza diferenţelor de schimb valutar, Compania a suportat pierderi enorme”, a spus Comendant,

Alexandru Mija, şef Direcţie Tarife la Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică, a comunicat că Agenţia nu va reuşi să aprobe majorarea tarifelor pînă la 1 aprilie. „Noi acum examinăm demersurile „Moldova-Gaz” şi „Gaz Natural Fenosa” de a majora tarifele sub două aspecte. În primul rînd , se examinează în ce măsură sînt justificate majorările. Facem calculele noastre şi vedem cu cît se poate de majorat tarifele. În al doilea rînd, examinăm posibilitatea majorării eşalonate”, a spus Mija.

Președintele Asociației Consumatorilor de Energie din Moldova, Nicolae Mogoreanu, a acuzat ANRE pentru că n-ar fi funcţională. „Dacă această structură ar fi dat iniţial curs solicitărilor de majorare a tarifelor la resursele energetice, tarifele s-ar fi majorat treptat, iar consumatorii nu ar fi puşi în situaţia să achite brusc tarife majorate. Majorarea bruscă a tarifelor se va răsfrînge negativ asupra economiei, agenţii economici vor fi puşi în situaţia să micşoreze volumul producţiei, numărul de personal etc.”, a declarat Mogoreanu.

Economistul Sergiu Tofilat susţine că majorarea tarifelor la resursele energetice nu sînt justificate şi a prezentat argumente în cea ce priveşte Compania „Gas Natural Fenosa”. „Tariful pentru distribuţia energiei electrice trebuie revizuit în corespundere cu bugetele planificate pentru investiţii şi mentenanţa reţelelor electrice. Pentru a contabiliza echitabil costurile de capital, în tarif trebuie incluse nu investiţiile, dar amortizarea lor. Argumentarea privind noul tarif trebuie însoţită de informaţii veridice referitor la costul de achiziţie a energiei electrice, consumurile şi cheltuielile . Nu trebuie trecut cu vederea faptul că preţul gazului natural va scădea în rezultatul micşorării preţului mondial la petrol, în condiţiile cînd preţul la gazul natural se stabileşte în funcţie de preţul petrolului. Aceasta înseamnă ar presupune o scădere a preţului energiei electrice procurate de la Centrala de la Cuciurgan, care utilizează gaz în proporţii semnificative în procesul de producere a energiei electrice”, a argumentat economistul.

Cunoscuta activistă Maia Laguta a declarat că majorarea tarifelor la resursele energetic ar putea avea loc doar în condiţiile, dacă pensiile vor fi majorate cu cel puţin 20 la sută. „Pensionarii si aşa se află la limita sărăciei, iar majorarea tarifelor i-ar pune într-o situaţie deosebit de gravă”, a spus activista.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?