Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Experţi: Victoria Irinei Vlah este un exemplu al victoriei tehnologiilor electorale ale forţelor proruse

23 mar. 2015,, 16:15   Politică
6197 11
Эксперты: победа Влах - пример победы выборных технологий
Foto: ipn.md
Victoria la alegerile guvernatorului Găgăuziei a fostei comuniste Irina Vlah este un exemplu elocvent al folosirii tehnologiilor electorale aplicate de forţele proruse şi promovate la indicaţia Moscovei oficiale. Opinia a fost exprimată de către unii experţi independenţi, care au comentat victoria Irinei Vlah în primul tur al alegerilor.

Politologul Arcadie Barbăroşie a menţionat pentru corespondentul agenţiei "Infotag" că "această victorie subînţelege un singur lucru: a cîştigat strategia promovată de Partidul Socialiştilor la îndemnul Kremlinului. Este vorba despre o preluare paşnică a puterii, începînd cu victoria în Găgăuzia şi continuînd cu alegerile locale".

"Următorii vor fi Chişinăul şi Bălţiul. Apoi această practică se va răspîndi în raioane şi, ca rezultat, va fi întreprinsă încercarea de răsturnare a puterii şi la nivel de republică", a presupus el.

Politologul consideră că caracterul recentei campanii electorale este "agresiv, chibzuit, cu ignorarea normelor morale".

"Cei 10 candidaţi pentru başcan vorbeau despre vectorul estic de dezvoltare a autonomiei, au avut poziţie neutră sau au evitat să vorbească despre orientarea spre UE. Totodată, straniu este că pentru prima dată în asemenea regiune – cu specifice tradiţii culturale şi mod de viaţă – a cîştigat o femeie. Acest fapt poate fi considerat un mare avantaj, deoarece femeia politician gîndeşte diferit de bărbatul politician", consideră directorul executiv.

Preşedintele Consiliului de directori al Institutului Independent de Studii Strategice, fostul ambasador al Moldovei în SUA Nicolae Chirtoacă a amintit că alegerile din Găgăuzia sînt doar alegeri locale şi nimic mai mult.

"Încercarea de a conferi alt sens acestor alegeri sau de a le folosi ca proiectare spre vectorul extern de dezvoltare al republicii ar însemna substituirea conceptelor", consideră el.

Expertul a atras atenţia la faptul că a cîştigat candidatul PSRM, sprijinit de Rusia, care pe parcursul campaniei "destul de impertinent s-a implicat în desfăşurarea acesteia".

"Politicienii din nou au divizat populaţia autonomiei în diferite tabere. Folosind poveştile de groază despre Uniunea Europeană sau, dimpotrivă, mituri despre "viitorul prosper" în Uniunea Vamală, cetăţenii au fost folosiţi. PSRM a lansat pe orbita politică a Moldovei un proiect nou – fostul activist al Partidului Comuniştilor, urmărind interese politice înguste. Aceste priorităţi nu au nimic comun nici cu interesele naţionale ale Moldovei, nici cu autonomia din sudul republicii – Găgăuzia", a opinat fostul diplomat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?