Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

Legea privind piaţa de capital a fost la un pas de a paraliza piaţa financiară a Moldovei

19 mar. 2015,, 16:00   Economie
3659 0
Закон о рынке капитала чуть было не парализовал финансовый рынок Молдовы
Foto: infomarket.md
În momentul intrării în vigoare a Legii privind piaţa de capital, Bursa de Valori a Moldovei a rămas fără licenţă, care urma să-i fie eliberată de regulatorul pieţei – Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).

Participanţii pieţei, a căror opinie a fost solicitată de "Infotag", afirmă că cele 18 luni acordate pentru implementarea Legii privind piaţa de capital au fost insuficiente pentru a pregăti totul la nivelul corespunzător.

"CNPF abia pe 16 ianuarie 2015 a publicat Regulamentul privind ordinea de obţinere a licenţei pentru dreptul de a activa pe piaţa financiară a Moldovei şi, din acest motiv, mulţi jucători de pe piaţă se confruntă cu dificultăţi în obţinerea licenţei, inclusiv Bursa de Valori, care, conform noii legi, se va numi «piaţă reglementată»", a explicat interlocutorul agenţiei.

Sursa a spus că termenii licenţelor tuturor participanţilor profesionali ai pieţei financiare au expirat la 15 martie 2015.

Fiind întrebat de ce pe perioada funcţionării pe piaţă a două legi: cea veche - privind piaţa valorilor mobiliare, şi cea nouă - privind piaţa de capital, regulatorul nu a luat în calcul toate dificultăţile ce pot apărea odată cu intrarea în vigoare a noii legi, participantul a spus că acest lucru este condiționat de un spectru de probleme.

"Problema principală constă în faptul că CNPF nu are concepţie de dezvoltare a pieţei de capital, în pofida adoptării legii privind piaţa de capital care a fost ajustată artificial la standardele europene", a spus interlocutorul agenţiei.

Potrivit acestuia, iniţial proiectul legii era elaborat de experţi şi specialişti din Marea Britanie, mai tîrziu în grabă a fost completat de specialişti din Moldova, în particular, de Alexandru Sava.

"Tot în grabă Legea privind piaţa de capital a fost adoptată de Parlament în ultima zi a sesiunii primăvară-vară, cînd nimeni nu a studiat serios modificările care urmează a fi realizate pe piaţa financiară din Moldova", a menţionat participantul pieţei.

În opinia lui, normalizarea situaţiei de pe piaţă revine "măsurilor temporare", pe care CNPF le-a propus pieţei de capital, adoptînd documentul numit „Hotărîre cu privire la unele măsuri temporare pe piaţa de capital”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?