Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Asigurarea automobilelor cu numere străine în RMN este neesențială pentru buget

6 mar. 2015,, 16:00   Societate
5137 2
Foto: ff.md
„Logica autorităților de la Tiraspol, care obligă deținătorii mijloacelor de transport auto din România, Moldova și alte state să asigure automobilele la intrarea în autoproclamata RMN, este greu de înțeles. Singura întrebare care apare este: și ce urmează?”, astfel a comentat pentru NOI.md inovațiile transnistrene președintele Uniunii Asiguratorilor din Moldova, Eugen Dațco.

În Transnistria a intrat în vigoare prima etapă a asigurării obligatorii de răspundere civilă a deținătorilor de autovehicule, înregistrate în statele străine. Începînd cu 1 martie, a intrat în vigoare prevederea ce vizează posesorii de automobile înregistrate în România. De la 1 aprilie asigurarea va fi obligatorie pentru automobilele din Moldova, iar din 1 iunie – pentru cele din Ucraina. Pentru mijloacele de transport din alte țări asigurarea de răspundere civilă auto va intra în vigoare la 1 iunie 2016.

Potrivit șefului adjunct al Comitetului Vamal al RMN Boris Panko, „această măsură va permite protejarea proprietarilor automobilelor transnistrene în caz de accidente rutiere sau alte circumstanțe de forță majoră cu participarea mijloacelor de transport din străinătate”.

„Pentru început vreau să vă reamintesc că în Transnistria nu există nicio lege cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă a deținătorilor de mijloace de transport, aceasta va fi obligatorie doar de la 1 ianuarie 2016, precum și despre faptul că funcția de eliberare a polițelor de asigurare și de percepere a primelor de asigurare în punctele de trecere prin frontiera Transnistriei temporar este exercitată de Comitetul Vamal, ceea ce este un nonsens și denotă motivele reale de introducere a inovațiilor – completarea bugetului. Iar acum să examinăm o situație: „conducătorul auto străin” s-a ciocnit cu automobilul unui locuitor al Transnistriei, ultimul merge la Comitetul Vamal și beneficiază de recuperarea daunei, ceea ce pare destul de dubios în lipsa specialiștilor pentru aprecierea acestui prejudiciu la instituția în cauză. Să examinăm o altă situație: un automobilist local a lovit un autovehicul cu numere românești sau, puțin mai tîrziu, cu numere moldovenești. La ce instanță să apeleze „vizitatorul”, dacă vinovatul nu dispune de asigurare? Iarăși la vamă? În așa mod instituția nu se va îmbogăți, ci va pierde ultimii bani”, explică expertul.

„Curios, ce vor spune după 1 ianuarie 2016 proprietarii automobilelor cu numere transnistrene?! Astăzi ei procură polițele și „Cartea Verde” pentru plecarea în străinătate de la companiile de asigurare moldovenești, iar în curînd vor fi nevoiți să procure și de la cele locale. Este vădită dubla impozitare, ceea ce practică astăzi autoritățile de la Tiraspol față de posesorii de automobile din România, iar mai tîrziu – din alte state”, a precizat Dațco.

În viitorul apropiat se prevăd negocieri în formatul 1+1, în cadrul cărora această chestiune va fi examinată obligatoriu. Noi trebuie să facilităm libertatea de circulație a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, și nu invers. Dacă va apărea necesitatea, vom pune problema și în alt format. Sper că foarte curînd problema va fi soluționată în favoarea bunului simț”, a declarat șeful Biroului pentru Reintegrare al Moldovei, Gheorghe Balan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?