Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Moldova se va conecta la piața energetică a UE prin România

28 feb. 2015,, 11:00   Economie
5557 4

Foto: inpress.ua

Republica Moldova intenționează să se conecteze la piața energetică a Uniunii Europene prin România, prin interconectarea rețelelor de gaz și energie electrică din țările vecine. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, la întrevederea de la Bruxelles cu Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, cu care a discutat despre măsurile întreprinse de autorităţile de la Chişinău în vederea diversificării resurselor energetice și conectării la piața energetică a UE, informează NOI.md.

Șeful Executivului a menționat că integrarea în piaţa energetică a UE continuă să fie unul dintre principalele obiective promovate de Guvern, aceasta oferind soluții reale pentru consolidarea și asigurarea durabilității securității energetice a statului.

Înalții oficiali au abordat subiectul dezvoltării interconexiunilor energetice cu UE, în particular, asigurarea continuității proiectului gazoductului Iaşi-Ungheni, care necesită eforturi adiţionale pentru ca să facă posibilă diversificarea pieţei energetice a ţării. Chiril Gaburici a reiterat necesitatea extinderii gazoductului către Chişinău pentru a valorifica capacitatea deplină a conductei începînd cu anul 2017 și a apelat la susținerea în continuare a partenerilor europeni. La fel, prim-ministrul a susținut ferm crearea Grupului de Lucru de Nivel Înalt privind interconectarea conductelor de Gaz în Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC), și a manifestat interesul în identificarea posibilităţilor de implicare a ţării noastre în activitatea grupului vizat.

Cît despre consolidarea infrastructurii de energie electrică, Chiril Gaburici a subliniat că Guvernul examinează posibilitatea conectării Republicii Moldova la piaţa UE, prin România. Astfel, în cel mai scurt timp, se preconizează semnarea unui memorandum cu partea română, prin care să se confirme priorităţile de interconectare atît pentru reţelele de gaze, cît şi pentru cele de electricitate. Memorandumul va fi o confirmare pentru realizarea angajamentelor asumate.

La rîndul sau, Maroš Šefčovič a menționat că, în această săptămînă, Comisia Europeană a lansat Strategia privind crearea Uniunii Energetice Europene, care nu se limitează la frontierele UE, ci prevede o colaborare mai strînsă cu țările Comunității Energetice, din care face parte și Republica Moldova. Astfel, infrastructura europeană va ajunge și în ţara noastră. Totodată, oficialul european a precizat că documentul aprobat la 9 februarie la Sofia, în cadrul primei reuniuni a grupului CESEC, deschide calea pentru participarea Moldovei în acest proces.

La finalul discuțiilor, Chiril Gaburici l-a invitat pe Maroš Šefčovič în Republica Moldova, pentru a participa la evenimentul ce va pune începutul furnizării gazelor către consumatori prin gazoductul Iași-Ungheni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?