Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Votat! Infrastructura feroviară va fi modernizată

27 feb. 2015,, 11:30   Economie
5273 3

Votat! Infrastructura feroviară va fi modernizată
Foto: actual.md

Parlamentul a ratificat astăzi, în a doua lectură, Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD în vederea reabilitării infrastructurii feroviare și achiziției locomotivelor noi, informează NOI.md.

Documentul prevede că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare urmează să acorde Guvernului un împrumut în valoare de 52,5 milioane de euro. Banii vor fi direcționați spre reabilitarea infrastructurii feroviare, precum și achiziționarea a 10 locomotive noi multifuncționale.

„Este un deficit atît în ceea ce ține de infrastructură feroviară, dar și de material rulant. Cele mai noi locomotive pe care le avem sînt din anul 1985, pe cînd perioada de exploatare a acestora este de maxim 20 de ani. Necesitatea împrumutului este dictată de situația în care se află infrastructura feroviară. Este un proiect fezabil”, a precizat viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Vladimir Cebotari.

Socialiștii s-au opus adoptării proiectului, motivînd că nu există garanții că creditul va fi utilizat eficient și că proiectul de renovare nu va eșua, așa cum s-a întîmplat anterior.

BERD va acorda creditul nominalizat în două tranşe. Prima tranşă, în valoare de 25 de milioane de euro, va fi canalizată în principal pentru achiziţionarea a 10 locomotive noi, iar cea de-a doua tranşă, în valoare de 27,5 de milioane de euro, va fi utilizată pentru restabilirea infrastructurii feroviare. De asemenea, proiectul va beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de 1,75 de milioane de euro din fondurile proprii ale BERD. Banii sînt alocaţi pe un termen de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani şi o rată a dobînzii de pînă la 2 la sută anual. Uniunea Europeană va finanţa achiziţia de locomotive prin intermediul unui grant de 5 milioane de euro, prin Fondul Investiţional pentru Vecinătate.

Pentru realizarea proiectului de modernizare a infrastructurii feroviare şi achiziţia de locomotive şi vagoane, Moldova ar urma să obţină în total de la BERD, Fondul European de Investiţii şi UE 116,75 milioane de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?