Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Producătorii din Transnistria au îndemnat autorităţile să deprecieze rubla

13 feb. 2015,, 12:30   Economie
4062 0
Производственники Приднестровья призвали власти к девальвации рубля
Foto: tirasadmin.org
Conducătorii unor uzine mari din Transnistria au îndemnat Guvernul să deprecieze rubla pentru a spori competitivitatea produselor transnistrene şi stabilizarea situaţiei de la întreprinderii ce lucrează spre export.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la presa locală, asemenea propunere a fost făcută ieri, în cadrul audienţelor parlamentare "privind starea sectorului social-economic din RMN şi perspectivele de stabilizare a acesteia", cu participarea deputaţilor, reprezentanţilor Guvernului şi industriaşilor.

Managerii întreprinderilor au recunoscut că, exportînd produse pe pieţele străine, colectivele și, respectiv, bugetul suportă pierderi considerabile din cauza faptului că în Rusia, în UE, Moldova, Ucraina monedele naţionale s-au depreciat.

"Îmi este dificil să explic colectivului de ce nu sunt bani în timp ce maşinile lucrează, metal este, oamenii lucrează. Astăzi am reuşit să dublăm volumele de producere comparativ cu perioada ianuarie-februarie 2014. Iar în bani practic nu costă nimic. Lunar cheltuiam 8 milioane de ruble ruseşti pentru salarii. Astăzi am nevoie de 18 milioane. Este o întrebare dificilă şi, ca manager al întreprinderii, deprecierea rublei ar fi o variantă simplă pentru mine", a spus directorul uzinei "Electromaş", Vladimir Trandafir.

Reprezentanţii Guvernului au luat o poziţie negativă faţă de iniţiativă.

Ministrul Dezvoltării Economiei al autoproclamatei RMN, Alevtina Slincenco, a menţionat că Guvernul înţelege poziţia întreprinderilor industriale exportatoare, care suferă pierderi din cauza diferenţei de curs de pe pieţele ruseşti şi ucrainene, dar "deprecierea rublei în volumele propuse de întreprinderi va duce la consecinţe şi mai grave".

"Ministerul analizează deprecierea din două puncte de vedere – dintr-o parte aceasta poate într-o măsură să ajute întreprinderile, însă din altă parte – veniturile reale ale cetăţenilor se vor reduce practic de două ori. Inflaţia poate constitui pînă la 80% şi poate rezulta în necesitatea de a majora cheltuielile bugetului. Adoptînd asemenea decizii, noi trebuie să respectăm balanţa intereselor întreprinderilor, dar şi ale simplilor cetăţeni", a spus ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?