Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Alexis Tsipras vrea să renegocieze un acord cu UE, dar va lupta pentru "demnitatea grecilor"

28 ian. 2015,, 15:35   Externe
3036 2

Foto: agerpres.ro

Noul premier grec Alexis Tsipras şi-a afirmat miercuri intenţia de a "renegocia" un acord "viabil şi just" cu partenerii săi europeni, declarîndu-se în acelaşi timp pregătit să "verse sînge" pentru a "reda demnitatea grecilor".

"Printre priorităţile noastre figurează o nouă renegociere cu partenerii noştri pentru a găsi o soluţie justă, viabilă şi reciproc utilă", a declarat Tsipras, la deschiderea primului său consiliu de miniştri, miercuri, la Atena.

Această renegociere se referă la planul de ajutorare a ţării, dar şi la datoria Greciei. Syriza, partidul radical de stînga din care face parte Tsipras, promovează "reducerea datoriei şi încheierea politicii de austeritate pentru relansarea economiei".

Tsipras a afirmat că Guvernul său de "uniune naţională" nu vrea "o ruptură dezastruoasă reciproc" cu partenerii ţării, dar că nu va mai "continua politica de supunere".

El a apreciat că discuţiile de vineri cu preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, care se va deplasa la Atena, vor fi "cruciale şi productive".

Una dintre priorităţile Guvernului va fi să găsească o soluţie "la criza umanitară" şi să îi ajute pe cei mai săraci, a adăugat Tsipras.

"Sîntem un Guvern de uniune naţională, obiectivul nostru este să restabilim securitatea şi demnitatea", a precizat premierul.

Ministrul adjunct al Marinei comerciale a anunţat la rîndul său, miercuri, că noul Guvern vrea să oprească procesul de privatizare a portului Pireu, cel mai mare din ţară şi principalul punct al planului de privatizări cerut de creditorii ţării.

"Vom opri privatizarea portului Pireu şi a celui din Salonic", conform programului Syriza, care tocmai a cîştigat alegerile, a afirmat Theodoros Dritsas la finalul consiliului de miniştri.

Grupul chinez Cosco a achiziţionat deja două terminale ale portului Pireu, din apropiere de Atena, şi ar fi urmat să preia partea deţinută de statul grec în societatea care administrează acest port.

Bruxellesul a avertizat deja că Grecia trebuie să îşi respecte angajamentele, care decurg din programul UE de ajutorare a ţării, deja prelungit cu două luni de Guvernul precedent, pînă la sfîrşitul lui februarie.

Purtătoarea de cuvînt a cancelarului german Angela Merkel a declarat luni că menţinerea Greciei în zona euro înseamnă "respectarea angajamentelor".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?