Transnistria stiri: 1439
Preşedintele stiri: 4048

Serviciul fitosanitar rus a returnat în Belarus un lot de mere moldoveneşti şi poloneze

6 ian. 2015,, 08:45   Economie
4221 2

Foto: noi.md

Direcţia inspecţiei fitosanitare ruse Rosselhoznadzor pentru regiunile Breansk şi Smolensk a întors în Belarus un lot de peste 90 tone de mere, provenite din Republica Moldova şi Polonia. Potrivit părţii ruse, transportarea lotului ar fi fost efectuată cu încălcarea regulilor de tranzitare stabilite de Uniunea Vamală.

Peste 70 de tone de produse agricole erau însoţite de „certificate fitosanitare false, eliberate în Belarus”.

Inspectorii au constatat că există neconcordanţe între certificatele fitosanitare de reexport, eliberate de autorităţile belaruse, şi copiile documentelor fitosanitare perfectate în ţările de provenienţă a producţiei.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, exporturile moldoveneşti pe piaţa rusă s-au redus cu aproape 30 la sută, în zece luni ale anului. În pofida deschiderii pieţei UE, exporturile de fructe şi legume s-au redus per total cu 8 la sută, pînă la 196 milioane de dolari SUA.

Spre sfîrşitul anului trecut, consilierul şefului inspecţiei fitosanitare ruse, Alexei Alexeenko, a declarat pentru Ria Novosti că Federaţia Rusă este gata să înceapă negocierile privind ridicarea interdicţiilor. "Rosselhoznadzor este gata să revadă interdicţiile pentru importul fructelor şi cărnii din Republica Moldova, în condiţiile în care va fi creat un sistem de control care ar preveni reexportul produselor din Uniunea Europeană", a mai spus Alexeenko

Ministrul în exerciţiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat ulterior că negocierile privind anularea embargoului la exportul merelor moldoveneşti pe piaţa rusă ar putea să aibă loc la mijlocul lunii ianuarie a acestui an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?