X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Moldova și Europolul vor lupta cot la cot cu crima organizată (VIDEO)

18 dec. 2014,, 10:52   Societate
3294 0

Foto: noi.md

Poliția din Republica Moldova și alte structuri de drept vor avea acces complet la baza de date a Europolului și vor putea participa la operațiunile internaționale de combatere a infracțiunilor de diferit tip. Prevederea se conține în Acordul de cooperare operațională și strategică dintre Republica Moldova și Europol, semnat astăzi la Chișinău de ministrul de interne, Dorin Recean, și directorul Europolului, Rob Wainwright, informează NOI.md.

Acordul va permite diviziunilor MAI să colaboreze cu cei mai buni specialiști ai Europolului și să preia competențele acestora în cadrul unor misiuni de combatere a crimei organizate, a traficului de ființe umane, a crimei cibernetice și traficul de substanțe interzise. Documentul obligă și structurile de forță din Republica Moldova să furnizeze informații Europolului.

„Obiectivul acestui acord este să gestionăm mai eficient riscurile, să prevenim crima organizată la nivel internațional și regional. Acest acord va mai permite țării noastre să facă parte din comunitatea internațională de analiză a informației. Republica Moldova va oferi Europolului competențe de prevenire și combatere a unor tipuri specifice de crimă organizată, de exemplu crima pe care noi o numim «hoți în lege». Acest acord este un instrument foarte bun de colaborare polițienească, este și o recunoaștere a încrederii partenerilor noștri din UE în capacitățile instituțiilor din Moldova de a asigura respectarea legii”, a remarcat ministrul Recean.

La rîndul său, Rob Wainwright a dat aprecieri înalte reformelor demarate la Ministerul Afacerilor Interne în ultimii ani. Funcționarul european a remarcat că, grație acordului semnat astăzi, Republica Moldova a fost inclusă în lista partenerilor de încredere ai Europolului, fapt ce va aduce beneficii țării noastre.

„Sîntem satisfăcuți de progresele înregistrate de departamentul polițienesc. Prin acest acord Moldova a devenit o parte a platformei Europolului, care luptă cu cele mai periculoase rețele criminale din Europa. În acest mod, Moldova va putea prelua competențele și capacitățile de a-i proteja pe propriii cetățeni”, a precizat Wainwright.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?