Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Expert: Prăbușirea rublei ar putea avea consecințe periculoase pentru Moldova

18 dec. 2014,, 09:45   Economie
3935 3
Foto: noi.md
„Noi deja simțim, dar încă nu conștientizăm pînă la urmă consecințele negative ale deprecierii rublei rusești pentru Moldova. Dezămăgirea ar putea fi foarte dură, dacă rubla nu se va stabiliza”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Interlocutorul a precizat că „în zece luni ale anului curent remitențele valutare de la muncitorii migranți s-au redus cu o pătrime”. „Remitențele s-au redus cu circa 640 de milioane de dolari SUA. Acest fapt o denotă nu datele statistice oficiale, ci datele caselor de schimb valutar. Cetățenii noștri se tem să aducă bani în numerar din cauza situației din Ucraina și noi deja simțim un deficit de valută la cursul leului”.

„Nu trebuie de uitat nici de faptul că în majoritatea cazurilor cetățenii noștri care muncesc în Rusia primesc salariul în ruble. O mie de dolari din trecut acum constituie 500, așa că muncitorii migranți pur și simplu nu vor avea ce trimite în Moldova”, a subliniat economistul.

„Deja au apărut probleme în plățile reciproce dintre agenții economici din Moldova și Rusia. Embargoul nu este valabil pentru toate mărfurile, ceva noi totuși exportăm în Rusia. Prețurile din magazinele de acolo încă nu reflectă costul real al rublei (această situație va dura încă o lună-două), majorîndu-se nesemnificativ, nu mai mult de 10%. În schimb, pentru a se achita cu furnizorii moldoveni importatorii sînt nevoiți să cumpere dolari la un curs mult mai mare. În afară de aceasta, în situația deprecierii atît de semnificative a rublei, avînd în vedere recalcularea în dolari, mărfurile noastre devin absolut necompetitive pe piața rusă”, a atenționat Mihail Poisic.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?