X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Care este valoarea medie a mitei în Republica Moldova – sondaj (VIDEO)

17 dec. 2014,, 12:23   Societate
3649 1

Foto : dailynews.kz

În percepția moldovenilor, cea mai coruptă ramură a puterii de stat o constituie sistemul judecătoresc. Concluzia aparține experților de la Transparency International – Moldova, care au realizat un studiu pe marginea fenomenului corupției în Republica Moldova, prin prisma percepțiilor oamenilor de rînd și a celor de afaceri, informează NOI.md.

Potrivit rezultatelor sondajului, 41 la sută din reprezentanții gospodăriilor casnice și 60 la sută din businessmenii intervievați au indicat că sistemul judecătoresc este cel mai corupt, această ramură fiind urmată în top de legislativ și executiv.

Datele studiului mai arată că persoanele din gospodăriile casnice plătesc cel mai des mită în instituțiile de învățămînt, procuratură, pentru înregistrarea transportului și calificarea conducătorilor auto, și în instituțiile medicale. Mita medie oferită de oamenii de rînd variază între 2120 și 2780 de lei.

De cealaltă parte, oamenii de afaceri acordă mită cel mai frecvent instanțelor de judecată, vameșilor, angajaților de la fisc, precum și celor din domeniul achizițiilor publice. Mita medie oferită de această categorie de respondenți variază între 4075 și 8809 lei.

Autorii sondajului mai relevă că atît reprezentanții mediului de afaceri, precum și cei ai gospodăriilor casnice plasează corupția în topul problemelor stringente ale societății moldovenești. Majoritatea respondenților sînt de părere că fenomenul corupției a căpătat amploare în ultimele 12 luni.

Precizăm că cercetarea sociologică ”Corupţia în Republica Moldova: percepţiile şi experienţele proprii ale oamenilor de afaceri şi gospodăriilor casnice” a fost realizată în două etape, în perioadele 13 septembrie – 3 octombrie și 13 septembrie – 25 noiembrie. În total au fost intervievați 457 de oameni de afaceri și 1106 persoane din cadrul gospodăriilor casnice.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?