Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: În Moldova nu are cine bea… votcă

16 dec. 2014,, 09:00   Societate
6595 6
Foto: noi.md
„În Moldova nu are cine să bea băuturi alcoolice tari. Nu e de mirare că producția lor scade din an în an”, astfel a comentat pentru NOI.md președintele Asociației Producătorilor de Băuturi Alcoolice Tari, Serghei Sîrghi, declinul în producerea băuturilor alcoolice distilate.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, reducerea volumul de producție a băuturilor alcoolice tari în ianuarie-octombrie a anului curent a constituit 29,9 la sută față de perioada similară a anului trecut .

Interlocutorul a respins imediat în calitate de eventualele cauze „majorarea accizelor la băuturile alcoolice tari și restricționarea importului. La începutul anului a avut loc o creștere a producției, declinul s-a înregistrat mai tîrziu, iar accizele au rămas aceleași. Importul alcoolului în acest segment la fel s-a redus considerabil”.

„Permiteți-mi să precizez de la bun început că votca și alte băuturi spirtoase sînt consumate, de regulă, de tineri cu vîrstă de 23 de ani și mai mult, de bărbații pînă la 50-55 de ani. Pînă la 450 de mii dintre ei se află la muncă în Rusia, încă 150 de mii – în țările europene. La noi pur și simplu nu are cine bea votcă. Mai ales că tineretul de azi pînă la vîrsta indicată preferă să consume bere și tonic”, a specificat specialistul.

În opinia specialistului, ”un impact negativ asupra vînzărilor și, prin urmare, asupra producerii de băuturi alcoolice tari l-a avut și capacitatea scăzută de cumpărare a populației. Omul cu un salariu mic se va gîndi de mai multe ori ce este mai convenabil să cumpere: o sticlă de votcă de 50 de lei sau 5 litri de vin de casă de la țăranii din piață”.

Toate acestea nu au putut să nu-i afecteze pe producători. Din cei 10-12 jucători activi de pe piață au rămas 5, și ei abia supraviețuiesc: 2-3 zile de lucru pe săptămînă și acelea într-o singură tură. Dacă această situație va continua încă ceva timp, producția băuturilor alcoolice tari în Moldova pur și simplu va dispărea”, a conchis Sîrghi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?