X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Consilierii municipali primesc la „Apă-Canal Chişinău” cîte 5 mii de lei lunar

11 dec. 2014,, 12:15   Economie
8403 7

Foto: nbm.md

În ultimul timp locuitorii capitalei sînt nevoiţi să achite un volum suplimentar de apă (în afara datelor contorului), impus de SA „Apă-Canal Chişinău” cu sprijinul Primăriei, pentru a acoperi cheltuielile legate de scurgerile de apă. Consumatorii au calificat acest fapt drept jecmăneală. Şi iată că pe fundalul acestei „deposedări relativ oneste a cetăţenilor de bani”, apar detalii interesante din viaţa acestei întreprinderi.

La şedinţa Consiliului municipal, care a avut loc la 9 decembrie, consilierul Oleg Cernei (PL) a sugerat să se pună în discuţie chestiunea ce ţine de SA „Apă-Canal Chişinău”. Ea vizează, în particular, excluderea din Consiliul de administrare al Societății pe Acțiuni a consilierilor municipali Petru Donţov, Elena Danu-Straistari (au părăsit fracţiunea PCRM, devenind independenţi), a şefului Direcţiei finanţe Veronica Herţa (membru al PL) şi a consilierului primarului general Lilian Carp (PL).

În afară de aceasta, Elena Danu-Straistari şi Petru Donţov sînt incluşi în statul de personal al Direcţiei relaţii cu publicul al acestei întreprinderi, funcţie care nu poate fi cumulată cu activitatea în Consiliul de administrație.

Potrivit informaţiei oferite de Oleg Cernei, din cele 42 de întreprinderi în care municipiul deţine o cotă-parte, în 38 majoritatea membrilor consiliilor de administrație fac parte din unul şi acelaşi partid – Liberal.

Valentin Todercan (fracţiunea PCRM) a manifestat interes pentru salariul membrilor Consiliului de administrație al SA „Apă-Canal Chişinău”, din care pînă nu demult făcea parte şi Oleg Cernei. El a răspuns: „Fiecare membru al Consiliului de administrație primeşte circa 5 mii de lei lunar. Curtea de Conturi a confirmat legalitatea acestor remuneraţii, în conformitate cu Legea privind societăţile pe acţiuni”.

Anterior, cînd la Consiliul de administrație a fost ridicată chestiunea privind remunerarea lui Oleg Cernei (consilierii au votat pentru excluderea lui din Consiliul de administrație), reprezentanţii fracţiunii PCRM susţineau că ei muncesc în cadrul altor SA voluntar. Ţinînd cont că „Apă-Canal Chişinău” funcţionează în baza tarifelor, aceste mijloace ar putea fi utilizate mai modest.

Victor Gurău (fracţiunea PCRM) a sugerat să se solicite Procuraturii Chişinău o verificare a membrilor Consiliului de administrație al SA „Apă-Canal Chişinău” în legătură cu acţiunile de corupere pasivă.

În pofida faptului că 22 de consilieri din cei 42 au votat „pentru” proiectul luat drept bază, Veronica Herţa şi Lilian Carp oricum în curînd vor ieşi automat din Consiliul de administrație al SA, deoarece urmează să obţină mandatele de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova.

În plus, Oleg Cernei a sugerat să fie votat încă un proiect – privind aprobarea componenţei comisiei pentru atestarea şi autorizarea reprezentanţilor municipiului în cadrul subiectelor economice. În timpul votării consilierii chiar au luat două pauze pentru a repartiza aceste locuri proporţional prezenţei politice în Consiliul Municipal. În rezultat a fost formată o comisie din 11 membri, iar în funcţia de preşedinte al acesteia a fost ales liberalul reformator Veaceslav Bulat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?