Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Moldova a sporit brusc exportul de vinuri în România

9 dec. 2014,, 08:15   Economie
3638 0
Foto: noi.md
În primele 9 luni ale anului 2014, Moldova a exportat în România 760 de mii de litri de vin îmbuteliat sau cu 52 la sută mai mult decît în perioada similară a anului trecut. Aceste date au fost prezentate de specialiştii Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, care au menţionat că România este o piaţă importantă pentru vinurile moldoveneşti îmbuteliate, relatează NOI.md.

Potrivit estimărilor specialiştilor, capacitatea totală a pieţei românești constituie circa 480 de milioane de litri de vin, al căror preţ depăşeşte valoarea de 350 de milioane de euro. Avînd un consum anual de circa 24 de litri pe cap de locuitor, România face parte din top 10 ţări din Europa la acest indicator. În opinia experţilor, datorită ieşii din recesiune economică, majorarea consumului de vin va oferi Moldovei posibilitatea să joace un rol important pe piaţa românească.

Specialiştii de la Oficiul Naţional al Viei şi Vinului specifică că Moldova dispune de posibilităţi mari pentru majorarea volumului exportului pe piaţa românească, datorită vecinătăţii geografice şi lipsei barierelor logistice, culturale şi lingvistice, împărtăşirii majorităţii soiurilor indigene de struguri şi notorietăţii deja existente a vinurilor moldoveneşti în România, ofertei avantajoase a vinurilor noastre seci. În particular, la raportul preţ-calitate vinurile moldoveneşti sînt competitive cu oferta locală pe acest segment.

În afară de aceasta, extinderea livrărilor de vinuri moldoveneşti în România va fi impulsionată de reorientarea exporturilor spre Occident, în contextul embargoului impus de Federaţia Rusă, precum şi de avantajele oferite de semnarea Acordului de asociere şi Acordului de liber schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?