Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ungaria ameninţă că va părăsi UE

30 oct. 2014,, 13:55   Externe
11180 13
Foto: ruvr.ru
Preşedintele Parlamentului maghiar, Laszlo Kover, a dat de înţeles că dacă Bruxelles-ul va dicta Ungariei cum să conducă ţara, ea poate părăsi Uniunea Europeană.

Marea Britanie şi Ungaria au ameninţat, practic, în acelaşi timp, ca părăsesc UE. Se poate afirma că este vorba deja despre o tendinţă?

Este greu de găsit în cadrul UE o altă pereche de ţări care să fie atît de deosebite. Marea Britanie este un membru mai vechi, Ungaria, un membru relativ nou al UE. Marea Britanie este un sponsor. Între Marea Britanie şi UE a izbucnit deja un scandal tocmai din cauza faptului că UE a cerut contribuţii suplimentare. Ungaria nu este interesată de sponsorizări. Marea Britanie cere înăsprirea sancţiunilor anti-ruse. Ungaria suferă de pe urma lor aproape la fel de mult, ca şi Rusia.

Cu alte cuvinte, Ungaria şi Marea Britanie sînt două extreme. Ceea ce le uneşte în UE este intenţia de a ieşi din UE. Ca urmare, există îndoieli cu privire la solidaritatea europeană. De exemplu, Bruxelles-ul nu a făcut nimic pentru a o proteja de sancţiunile americane, asta înseamnă că le ţine isonul Statelor Unite în efortul de a pedepsi exemplar Ungaria. Toţi înţeleg perfect că în spatele sancţiunilor Washingtonului împotriva unor oficiali maghiari de rang înalt se ascund acuzaţii legate de corupţie. În primul rînd, corupţia în acest caz nu depăşeşte nivelul mediu european, în al doilea rînd, nici măcar acest lucru nu a fost dovedit.

În schimb, intenţiile premierului Orban şi ale susţinătorilor săi de a menţine relaţiile cu Moscova sînt evidente. De aceea, politicienii maghiar consideră că încercarea de a-i pedepsi este un amestec în treburile interne ale ţării. Deputatul Parlamentului European Thomas Deutsch, care se bucură de influenţă în Ungaria, a declarat că valorile europene sînt „prea îndepărtate”. „Noi singuri trebuie să stabilim viitorul UE”, a menţionat el.

Premierul Viktor Orban a avertizat Vestul în luna august că Rusia este principalul partener economic al Budapestei în afara UE. În ce măsură Ungaria va reuşi să promoveze această politică? Iată opinia directorului adjunct al Institutului globalizării şi mişcărilor sociale, Vasili Koltaşov.

Vocea Rusiei: Cît de serioase sînt intenţiile Ungariei, ameninţînd că părăseşte UE?

Vasili Koltaşov: În prezent, nu ar fi bine pentru Ungaria să iasă din UE. Însă autorităţile maghiare se pare că încep să exercite o presiune serioasă asupra birocraţiei europene pentru a obţine o situaţie mai bună în UE. UE poate acorda Ungariei mijloace financiare cu ajutorul Băncii Centrale Europene, poate să extindă posibilităţile autorităţilor maghiare privind finanţarea politicii sociale, legislaţia muncii. UE poate chiar să închidă ochii la faptul că Ungaria nu agrava situaţia materială a populaţiei. Însă aceste concesii neînsemnate nu vor rezolva criza relaţiilor. Declaraţiile Ungariei schimbă deja situaţia, deoarece demonstrează că şi criza economică şi cea socială din UE nu numai că s-au transformat într-o criză politică, ci au adus UE în pragul destrămării.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?