Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova a fost lansat un concurs de idei și proiecte privind eficiența energetică (VIDEO)

29 oct. 2014,, 15:30   Business
3602 0
Foto: noi.md
Agenția pentru Eficiență Energetică în comun cu proiectul UE – PNUD „Energie și Biomasă” din Moldova a lansat concursul tehnologiilor și ideilor eco-responsabile, informează NOI.md.

Învingătorii iarmaroacelor de idei și proiecte vor beneficia de asistență financiară pentru implementarea proiectelor elaborate. Bugetul total al fondului de susținere constituie 100 de milioane de lei.

Informația a fost comunicată de viceministrul Economiei Valeriu Triboi și șeful Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihai Stratan, în cadrul vizitei la sera ecologică „Agromaxer” SRL din satul Onițcani, Criuleni.

Locul lansării concursului nu a fost ales deloc întîmplător, or, firma este unul din favoriții din domeniu. În cadrul „Agromaxer” este realizat cu succes proiectul în domeniul eficienței energetice care include instalarea cazanelor pentru încălzirea serelor care funcționează în bază de biocombustibil.

Potrivit lui Ion Hadjiu, unul din fondatorii companiei, costul total al acestui proiect ambițios de cultivare a legumelor în sol închis constituie 52 de milioane de lei, din care 28 de milioane de lei deja au fost valorificați. În acest an, pe suprafața de 2 ha de sere au fost deja recoltate peste 70 de tone de roșii și castraveți. Către Revelion pe rafturile magazinelor din țară vor fi expediate alte peste 80 de tone de roșii. În imediata apropiere se construiesc sere pe alte 2 ha de teren. Esența inovației constă în aceea că energia termică pentru sere este produsă de două cazane de producție italiană cu o capacitate de 1,3 MW fiecare, care funcționează în bază de biocombustibil sub forme de granule.

„Pentru a aprecia avantajele este suficient de comparat: cheltuielile de energie în costul legumelor de sere în cazul folosirei metodei noastre nu depășesc 10%, iar în cazul încălzirii serelor cu gaze naturale – pînă la 40%. Acum economisim anual pe combustibil circa 2,7 milioane de lei, eficiența energetică fiind maximală, iar pirderile de energie termică sînt minimale”, a menționat Hadjiu.

Ministrul Economiei, Andrian Candu, șeful Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, și reprezentantul permanent al PNUD în Moldova, Nicola Harrington-Buhai, prezenți la eveniment, au salutat ideea desfășurării concursului ideilor și proiectelor în domeniul eficienței energetice și au apreciat înalt eforturile agricultorilor locali privind utilizarea activă a surselor alternative de energie.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?