Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Termenul de lichidare a băncilor a fost extins de la trei la cinci ani

1 oct. 2014,, 10:00   Economie
3232 0
Foto: bnm.md
Termenul de lichidare a băncilor comerciale din Republica Moldova a fost extins de la trei la cinci la ani. Guvernul a aprobat marţi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii instituţiilor financiare.

Potrivit agenţiei "Infotag", viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei Emma Tăbîrţă a explicat aprobarea acestei modificări prin necesitatea reglementării particularităţilor de radiere a băncilor în proces de lichidare silită din Registrul de Stat şi a extinderii termenului de lichidare a băncilor.

În prezent, Legea instituţiilor financiare prevede că procesul de lichidare a unei bănci nu poate depăşi trei ani de la data retragerii licenţei. Termenul poate fi prelungit de Banca Naţională pentru cel mult un an, în baza demersului argumentat al lichidatorului băncii.

Emma Tăbîrţă susţine că la ora actuală, zece bănci se află în proces de lichidare, iar termenele de lichidare au fost prelungite cu un an.

"Cu toate acestea, situaţia reală a acestor bănci arată că lichidatorii băncilor nu vor reuşi în termenele indicate să finalizeze procesul de lichidare. Lichidatorii se confruntă cu probleme ce ţin de evaluarea şi comercializarea activelor, soluţionarea litigiilor în instanţa de judecată, executarea titlurilor executorii, dar şi examinarea îndelungată a litigiilor aflate pe rol în instanţele de judecată cu privire la încasarea datoriilor şi urmărirea bunurilor gajate", se spune în nota informativă a proiectului.

Potrivit lichidatorilor, băncile aflate în proces de lichidare au datorii semnificative faţă de persoanele fizice şi juridice, inclusiv faţă de instituţiile de stat. La data de 31 iulie 2014 obligaţiunile băncilor în proces de lichidare erau estimate la circa 932,8 milioane de lei.

În rezultatul modificărilor aprobate nu vor fi înregistrate costuri, avînd în vedere că lichidatorii băncilor în proces de lichidare sînt colaboratori ai BNM, fiind remuneraţi de aceasta.

Printre băncile aflate în prezent în proces de lichidare se numără Investprivatbank, Guinea, Bancosind, Basarabia, BIID MB, Întreprinzbancă, Oguzbank.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?