X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Iaţeniuk: Atât timp cât Putin este preşedintele Rusiei, Crimeea nu va reveni sub controlul Ucrainei

25 sep. 2014,, 13:00   Externe
6122 27
Foto: agerpres.ro
Cât timp Vladimir Putin va fi preşedintele Rusiei, Crimeea nu va reveni sub controlul Ucrainei, a declarat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

În acelaşi timp, şeful guvernului de la Kiev a făcut un apel către statele occidentale că nu anuleze sancţiunile impuse Rusiei, în condiţiile în care Ucraina nu şi-a recăpătat integritatea propriului teritoriu, informează AFP, citată de Mediafax.

„Nu trebuie să subestimezi adversarul niciodată. Deci cred că atît timp cît Putin este la putere, Kievul are foarte puţine şanse de a obţine controlul în Crimeea şi chiar în estul ţării”, a spus Iaţeniuk, la Adunarea Generală a ONU, de la New York.

Premierul ucrainean consideră că scopul lui Vladimir Putin este restaurarea Uniunii Sovietice şi crede că preşedintele rus „nu va renunţa uşor la aceast plan”.

Totuşi, Iaţeniuk s-a arătat convins de faptul că „va veni vremea când Rusia va prezenta scuze Ucrainei”.

În acelaşi timp, premierul ucrainean le-a cerut occidentalilor să nu anuleze sancţiunile împotriva Rusiei.

„Îi îndemnăm pe partenerii noştri să nu ridice sancţiunile, deoarece Ucraina încă nu a recăpătat controlul asupra integrităţii teritoriului său”, a spus Iaţeniuk.

Declaraţia sa a venit la câteva ore după ce preşedintele american Barack Obama a promis, într-un discurs la ONU, că occidentalii vor anula sancţiunile, dacă Rusia va alege „calea diplomaţiei şi a păcii”.

„Nu avem încredere în cuvinte, credem doar în fapte şi acţiuni”, a adăugat Iaţeniuk, îndemnînd Rusia să „repecte prevederile acordului încheiat la Minsk, pe 20 septembrie, cu privire la o încetare a focului” în estul Ucrainei.

„În fiecare zi, pierdem militari ucraineni" în lupte cu separatişti proruşi, a denunţat premierul ucrainean.

El a criticat poziţia Rusiei, apreciind că această ţară „este mai mult un membru al insecurităţii, decît un membru al Consiliului de Securitate” al ONU, deoarece nu respectă principiile Naţiunilor Unite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?