X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Rusia și China formează un spațiu de navigație unic

22 sep. 2014,, 01:17   Externe
5287 1
Foto: ruvr.ru
Rusia și China au început negocieri privind armonizarea standardelor echipamentelor sistemelor naționale de navigație GLONASS și Beidou, a declarat Agenției Internaționale Rossiya Segodnya, vicepreședintele parteneriatului non-profit GLONASS, Evgheni Belianko.

Expertul nu are dubii că în anii următori, cele două țări vor forma un spațiu informațional și de navigație unic. Acest lucru va contribui la crearea pe drumurile de la Oceanul Pacific pînă la Oceanul Atlantic a unui spațiu unic al securității, consideră Evgheni Belianko.

„Europa și Rusia au sisteme de navigație și informaționale de securitate în transporturi, care sînt armonizate între ele. În Rusia este vorba despre ERA-GLONASS, în Europa despre sistemul eCall. Kazahstanul creează sistemul său. Dacă în China va fi creat un sistem compatibil din punct de vedere tehnologic cu aceste trei sisteme, atunci se va putea vorbi despre un spațiu unic al securității pe drumurile din Europa și pînă în China. Așa ceva va permite să fie creat un sistem de servicii tehnologice și acordarea de servicii de securitate, informaționale, servicii suplimentare la punctele de trecere a frontierei. Acest serviciu va fi disponibil independent de locul aflării pe teritoriul oricărei țări”.

Cooperarea GLONASS cu Beidou va fi reciproc avantajoasă. De exemplu, în schimbul a trei stații terestre de control din China, care vor specifica GLONASS, în Rusia va fi instalat un număr similar de stații Beidou. Așa ceva va permite să fie extinse posibilitățile fiecărui sistem, consideră Evgheni Belianko.

„Rezultatul general al unei asemenea cooperări va fi evident creșterea preciziei navigației pentru China și pentru GLONASS. Din punct de vedere tehnic, GLONASS și Beidou se completează reciproc, deoarece GLONASS este orientat într-o măsură considerabilă spre acoperirea regiunilor polare. În schimb, Beidou are o zonă de acoperire mai la sud. Dacă va fi folosită navigația pe constelația comună, atunci va exista o navigație ideală în întreaga lume”.

Expertul a anunțat că Rusia și China doresc să coopereze nu numai în domeniul armonizării standardelor echipamentelor pentru sistemele de navigație prin satelit. Vor fi efectuate și proiecte în domeniul microelectronicii. Aici sarcina principală este nu atît crearea unui chipset unic, cît asigurarea accesului garantat al abonatului la semnalul sistemelor de navigație GLONASS și Beidou, a subliniat Evgheni Belianko.

„Principalul rezultat al unei asemenea cooperări dintre Rusia și China va fi faptul că datorită compatibilității tehnologice a sistemelor, consumatorii atît din Rusia, cît și din China vor putea primi un acces garantat la semnalele GLONASS și Beidou”.

În contextul crizei din jurul Ucrainei, SUA au refuzat să amplaseze pe teritoriul lor stațiile GLONASS și au suspendat cooperarea tehnologică. Acest lucru a afectat, de asemenea și sfera sateliților de navigație. Sancțiunile SUA au împins Rusia spre parteneriatul cu China în acest domeniu. China este, de asemenea, interesată în cooperare, deoarece intenționează în anii apropiați să extindă limitele regionale actuale ale sistemului Beidou pînă la un nivel mondial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?