X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moscova și Washingtonul: Se va instaura o „pace rece”?

16 sep. 2014,, 00:30   Externe
4610 6
Foto: ruvr.ru
După cum recunosc mulți experți ruși și occidentali, Moscova și Washingtonul au nevoie de o nouă resetare.

Însă, se pare că SUA au decis să demonstreze lumii pentru totdeauna cine este lider. Iar, Rusia cu politica sa internațională independentă este un jucător foarte incomod, care trebuie să fie strivit cu ajutorul sancțiunilor și amenințărilor.

În ultimii ani, Rusia și SUA tot mai des nu pot găsi un limbaj comun. În esență, cauza este una singură. Moscova propune reguli de joc stricte, clare și corecte, iar Washingtonul are un alt punct de vedere, potrivit căruia el poate face orice, iar alții numai ceea ce li se permite. Și atunci cînd Rusia a apărat Siria, asupra căreia trebuia să fie aplicată o lovitură, probabil că Washingtonul a înțeles că Moscova este un jucător de care trebuie să se țină cont. Iar evenimentele din Ucraina, în care cu sprijinul evident al SUA a avut loc o lovitură de stat, le-au îndepărtat de parteneri. Politologul Serghei Miheev consideră că normalizarea deplină a relațiilor dintre Rusia și SUA este puțin probabilă într-un viitor apropiat. Cauza este una singură – America dorește să-și asigure dominația globală fără a ține cont de interesele altor jucători.

„Aceasta se referă nu numai la Rusia. După destrămarea URSS, americanii au devenit lideri, însă deja în anii 2000 au început să piardă calitatea de lider. Puterile regionale au început să anunțe drepturile lor în ce privește propriile interese. O forță foarte mare a atins China. Și Rusia a început să vorbească despre interesele sale naționale. În loc să modifice modelul lor de conducere ținînd cont de interesele altor țări, americanii preferă să le creeze probleme”.

SUA nu sunt mulțumite de cursul promovat de președintele rus Vladimir Putin spre reînarmare, consolidarea economiei, dezvoltarea Arcticii, sporirea prezenței ruse în America Latină și alte regiuni importante. Însă confruntarea, care este susținută de Washington, nu este de folos nimănui. În ultimii, Rusia și SUA au cooperat cu destul succes în domeniul asimilării spațiului, luptei împotriva terorismului internațional și traficului de droguri, criminalității cibernetice. Acum toate acestea se află în pericol, a relevat profesorul Viktor Kuvaldin, doctor în științe istorice.

„După destrămarea URSS a fost promovată politica descurajării Rusiei, mai ales în spațiul post-sovietic. În alte părți ale lumii crearea unor grupuri de integrare a fost percepută ca un proces firesc. Însă, orice tentative ale Rusiei de a crea asociații de integrare erau percepute ca o refacere a imperiului. Și acest lucru a provocat o reacție de răspuns dură din partea Moscovei”.

Impunerea politicii anti-ruse în Ucraina a demonstrat o dată în plus că Washingtonul este dispus pentru orice sacrificii pentru a menține dominația sa globală. Și este puțin probabil că această abordare a politicii internaționale va fi pe placul Moscovei. Compromisul trebuie să se bazeze pe respect și nu pe distrugere și escaladarea conflictelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?