X 
Transnistria stiri: 1398
Preşedintele stiri: 4043

Mogherini: Rusia nu mai este un partener strategic al UE

9 sep. 2014,, 00:05   Externe
6054 3
Foto : ruvr.ru
După cum se anunță, fostul premier al Luxemburgului Jean-Claude Juncker, aprobat în postul de președinte al Comisiei Europene, a început zilele acestea consultări cu viitorii comisari, ale căror candidaturi au fost propuse de Guvernele naționale.

Unii din noii membri ai „Guvernului european” au făcut deja primele declarații. Între ei se numără și ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, care trebuie să ocupe postul de Înalt Comisar al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și concomitent postul de vicepreședinte ale Comisiei.

După cum s-a anunțat anterior, în timpul convenirii candidaturii reprezentantei Italiei, unii lideri ai țărilor membre ale UE, în primul rînd principalii rusofobi, s-au referit la „moliciunea” ei excesivă în ce privește politica față de Kremlin. Potrivit informațiilor mass-media, în iulie ea a efectuat o vizită la Moscova, unde s-a întîlnit cu președintele rus, Vladimir Putin. Între altele, atunci ea a vorbit despre coincidența intereselor celor două țări în problemele principiale. Într-o serie de interviuri, Mogherini s-a declarat împotriva izolării Rusiei de Europa.

Mai tîrziu, Federica Mogherini a respins critica la adresa sa, reamintind între altele vizita efectuată anterior la Kiev și negocierile cu noile autorități ucrainene. În timpul audierilor din Parlamentul European, ea a decis să consolideze aceste „justificări” antirusești cu pasaje mult mai dure. Ministrul italian de Externe, a declarat categoric că nu mai există un parteneriat strategic cu Rusia. Potrivit ei, aceasta este alegerea făcută de Moscova. Rusia nu îndeplinește sistematic acordurile realizate mai înainte, a afirmat Mogherini. Președintele rus, Vladimir Putin a declarat ea, „nu a respectat niciodată” obligațiile asumate. Potrivit ei, în loc de aceasta, el i-a susținut pe separatiști. După cum a declarat în încheiere viitorul Înalt Comisar al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, „place sau nu acest lucru Rusiei”, dar orice țară are dreptul la o alegere independentă a viitorului său european.

Acuzațiile la adresa Moscovei, sunt în esență un standard. Repetarea lor a devenit chiar ceva oarecum neașteptat. De altfel, politologul Olga Potiomkina înțelege situația dificilă în care se află Federica Mogherini.

„În ce privește declarațiile referitoare la încheierea parteneriatului strategic – acesta este un lucru adevărat. Parteneriatul strategic s-a încheiat o dată cu adoptarea sancțiunilor. În ceea ce privește critica ei, toți înțeleg că din cauza fostei atitudini prietenoase față de Rusia, Mogherini putea pierde ocazia de a fi aleasă în noul post. Ea este un politican flexibil și spune ceea ce așteaptă Europa de la ea. Însă, asta nu înseamnă că ea a renunțat la înțelegerea sa a situației și în viitor va fi o adeptă a escaladării”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?