X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

ANRCETI consideră că emiterea noilor licenţe operatorilor de telefonie mobilă va spori calitatea serviciilor prestate

2 sep. 2014,, 17:06   Economie
3255 3
Foto: dawn.com
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) consideră că eliberarea noilor licenţe pentru trei operatori de telefonie mobilă din Moldova va îmbunătăţi calitatea serviciilor prestate. Această opinie a fost exprimată marţi, la o conferinţă de presă, de către directorul agenţiei, Grigore Varaniţa.

După cum a comunicat anterior "Infotag", în luna august ANRCETI a eliberat opt licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în diapazoanele 800, 900 şi 1800 MHz companiilor Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom, care au plătit pentru aceasta la bugetul de stat 1,1 miliarde de lei (62,5 mil. euro).

"Aceste licenţe vor ajuta la reducerea decalajului în domeniul serviciilor dintre localităţile urbane şi rurale, reducerea semnificativă a numărului de "zone de umbră", în care se pierde conexiunea. De asemenea, utilizarea noilor licenţe va extinde reţeaua 4G (telefonie mobilă ce permite transmiterea datelor la viteze de peste 100 Mbit/s), este bine, deoarece, conform prognozelor pentru următorii cinci ani, traficul de date transmis prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă se va majora de zece ori, ca urmare a utilizării sporite a tabletelor şi smartphone-urilor", a spus Varaniţa.

Potrivit lui, înainte de eliberarea licenţelor are loc reamenajarea frecvenţelor radio în diapazoanele 900 şi 1800 MHz, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene în domeniul comunicaţiilor electronice. Frecvenţele radio în benzile respective sînt realocate în blocuri de 5 MHz,capabile să primească atit sisteme GSM (lăţimea unui canal GSM – 0,2 MHz), cît şi de sisteme mobile de bandă largă UMTS, HSPA (3G), WiMAX, LTE (4G), pentru care lăţimea canalului trebuie să fie de cel puţin 5 MHz.

"Acest lucru va permite operatorilor să selecteze şi să pună în aplicare în aceste diapazoane tehnologiile dorite fără necesitatea de a obţine permisiunea din partea autorităţilor", a spus şeful ANRCETI.

Directorul a precizat că agenţia în acest an se aşteaptă la o creştere a utilizării de servicii de telefonie mobilă cu 20%.

În Moldova activează trei operatori de telefonie mobilă Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom, ale căror venituri totale, conform rezultatelor primului semestru, au ajuns la 1,693 miliarde de lei ($121,8 mil.), ceea ce este cu 0,4% mai mult decît în aceeaşi perioadă din 2013.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?