X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

"Novorosia" a înviat din morți

20 aug. 2014,, 00:45   Externe
10806 13
Foto: trends.md
Editorialistul de la Foreign Policy, Christian Caryl relatează că acum cîteva zile, la Odesa, el l-a întrebat pe unul dintre organizatorii mișcării "Antimaidan", Egor Kvasniuk, ce scopuri își propun ucrainenii pro-ruși: retragerea din componența Ucrainei? Alipirea la Rusia?

"Nu, a explicat Kvasniuk, pentru regiunile din Ucraina care se orientează spre Rusia ar fi mai logic să se unească într-o țară nouă - o țară pe care el a numit-o Novorosia", - scrie autorul. "Cu o populație de 20 de milioane de oameni, industrie, resurse. Potrivit standardelor europene, aceasta este o țară de dimensiuni considerabile", - visează Kvasniuk.

Cuvîntul "Novorosia" îi era familiar lui Caryl, dar numai în baza lucrărilor istorice: în secolul al XVIII-lea așa erau numite teritoriile de pe coasta Mării Negre cucerite de la Imperiul Otoman.

"În conversația cu Kvasniuk am auzit pentru prima dată acest termen aplicat la scenariul construcției statale în secolul XXI", - scrie editorialistul, afirmînd că la 17 aprilie, Vladimir Putin a început pe neașteptate să vorbească despre Novorosia în timpul "liniei directe" anuale.

Zvonurile că prin Kremlin ar circula hărți cu Ucraina împărțită în acest fel se vehiculau demult, - se spune în articol. - Deși poate fi doar o dezinformare inteligentă, fabricată pentru a induce în eroare Occidentul ?".

Caryl subliniază că Rusia a exersat deja "opțiunea Novorosia", deși la o scară mai mică, în Abhazia, Osetia de Sud și Transnistria.

Astfel, Moscova folosește Transnistria pentru a crea tot felul de probleme Republicii Moldova, pe care vrea să o păstreze pe orbita sa. "Iată doar un exemplu, se spune în articol: Rusia permite transnistrenilor să sustragă gaze naturale din gazoductul rusesc care trece prin teritoriul lor. Iar contul îl înaintează guvernului Republicii Moldova".

"Însă, Novorosia independentă, posibil, nici nu va avea nevoie de asemenea trucuri. Prin apariția sa, această formațiune printr-o singură lovitură va reduce de două ori populația și puterea economică a Ucrainei. Ceea ce va rămîne va pierde accesul la mare și cea mai mare parte a industriei grele", - explică jurnalistul.

Teoretic, se poate presupune că Rusia va prefera să lase Novorosia să acționeze pe cont propriu, dar de-facto va fi controlată de oligarhii loiali Moscovei. "În orice caz, această idee inspiră nu numai "omuleții verzi" care zăngănesc din arme în estul Ucrainei, - recunoaște autorul. - Anterior activiștii pro-ruși au anunțat crearea "republicii populare Odesa", - acesta ar putea fi primul pas spre realizarea ideei de Novorosia. Deocamdată, noua formațiune rămîne mai degrabă un produs al Internetului, decît o realitate politică".

Kvasniuk consideră că asocierea prea strînsă cu Rusia nu este necesară: este suficient să fie buni prieteni ai Moscovei. În cazul în care Kievul se va opune, vor cere ajutor rușilor și ei "vor trimite pacificatori".

"De ce nu ? Așa ceva s-a mai întîmplat", - este de acord Caryl.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?