X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Dosarul Duca va fi transmis procurorilor

14 aug. 2014,, 17:41   Politică
4615 5
Foto: noi.md
Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, este acuzat de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2013. Constatarea a fost făcută de Comisia Națională de Integritate, care a stabilit că Duca și-a tăinuit o parte din avere, informează NOI.md.

Potrivit CNI, academicianul nu a declarat patru terenuri extravilane, 17 conturi bancare, 146 de acțiuni la o societate comercială și 398 de acțiuni la o altă societate comercială. De asemenea, acesta nu și-a declarat cota-parte de 10% în capitalul social al unui S.R.L. și cota-parte a soției, de 30%, în capitalul social al altui SRL.

În baza constatărilor făcute, Comisia urmează să transmită dosarul spre examinare Procuraturii Generale, care la rîndul său ar putea intenta un dosar penal pe numele lui Duca.

În cadrul ședinței de astăzi, Comisia a inițiat și o procedură de control în privința președintelui Judecătoriei Botanica, Luiza Gaftton. Astfel, veniturile și proprietatea acesteia pentru anul 2013 vor fi supuse verificării.

Totodată, CNI a mai constatat două cazuri de incompatibilitate de funcții. Este vorba de viceprimarul satului Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, Ivan Vrabie, și de vicepreședintele raionului Cimișlia, Gheorghe Netedu. Primul a deținut concomitent cu funcția nominalizată și funcția de specialist pentru reglementarea regimului funciar în cadrul primăriei, iar ultimul a combinat funcția de vicepreședinte cu cea de director al unei societăți comerciale. Ambele acțiuni sînt considerate ilegale, întrucît legea nu permite aleșilor locali să practice alte activități suplimentare decît cele științifice, didactice sau de creație.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?