X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

CNA pregătește provocări pentru funcționarii publici (VIDEO)

14 aug. 2014,, 11:09   Societate
4185 0
Foto: noi.md
Centrul Național Anticorupție dă astăzi startul testării integrităţii profesionale a agenţilor publici, care se va desfășura pe parcursul a jumătate de an. Anunțul a fost făcut de vicedirectorul CNA, Cristina Țărnă, care a prezentat astăzi detalii despre modul în care urmează a fi organizate testele, relatează NOI.md.

Testele presupun improvizarea unor situații similare celor din activitatea de zi cu zi a funcționarilor, în care se va verifica modul în care angajatul își respectă obligațiunile de serviciu și reacționează la presupuse acte de corupție. Potrivit legii, subiecţii vizați sînt toate entităţile publice cum ar fi ministerele, angajații organelor de drept, autoritățile administrației publice locale, ai altor instituții și întreprinderi de stat. Excepție fac doar acele categorii de funcționari în privința cărora nu pot fi intentate proceduri disciplinare și anume deputații și aleșii locali, care sînt mandatați direct de popor.

„Rezultatul testului de integritate poate fi pozitiv sau negativ, ceea ce înseamnă că agentul public și-a încălcat obligațiunile. Niciun agent public nu are voie să se implice în acte de corupție sau acte conexe. Mai mult, el este obligat să denunțe orice tentative de acest gen și să declare cadourile pe care le primește în exercițiul funcției, în modul stabilit de Guvern. Dacă este intimidat sau influențat, el trebuie să-și facă datoria”, a precizat Cristina Țărnă.

Țărnă a menționat că și ofițerii CNA vor fi supuși la rîndul lor testelor de integritate, însă pentru a evita conflictele de interese, acestea vor fi efectuate de angajații SIS. Dacă se va constata că funcționarul a picat testul de integritate, rezultatul testului va fi calificat drept negativ, iar în consecință acesta va fi demis.

„Agenții publici sînt destul de stresați din cauza faptului că am dat startul testării integrității. În general există o teamă mare în cadrul autorităților, dar vedem că își fac griji, în continuare, doar cei care au pentru ce să-și facă griji”, a precizat Țărnă.

Precizăm că Legea privind testarea integrității profesionale a agenților publici a fost adoptată de Parlament pe 23 decembrie 2013.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?