X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

La Chișinău a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată lui Dubinovschi (VIDEO)

8 aug. 2014,, 06:00   Societate
7952 4
Foto: noi.md
La Chișinău a avut loc ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative dedicate cunoscutului sculptor moldovean Lazăr Dubinovschi. Placa comemorativă a fost instalată pe casa în care a locuit sculptorul, de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, 132 (intersecție cu str. Vlaicu Pîrcălab).

Decizia de a instala o placă comemorativă lui Lazăr Dubinovschi a fost luată încă în anul 2003, iar realizarea proiectului și-a asumat-o Comunitatea Evreiască din Moldova. Potrivit sculptorului Veceaslav Jiglițchi, modelul portretului a fost adus din SUA, iar aici a fost turnat în bronz. Lucrările au durat circa o lună de zile.

Lazăr Dubinovschi (1910-1982) a fost un cunoscut sculptor portretist, care s-a născut și a murit pe pămîntul basarabean. Viața și creația sa au fost legate indispensabil de istoria Moldovei. Printre lucrurile lui Dubinovschi se numără statuia lui Grigore Cotovschi, o serie de busturi ale clasicilor literaturii românești (moldovenești) (Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negruzzi), monumentul eliberatorilor Moldovei de ocupanții fasciști din Chișinău, monumentul victimelor nazismului în București, sculptura „Recviem”, dedicată Holocaustului.

În prezent, monumentele realizate de Lazăr Dubinovschi au devenit o parte indispensabilă a peisajului arhitectural al capitalei și altor localități din Moldova și de peste hotare.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?