X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Formuzal: Unionismul este un pericol pentru existența Moldovei

1 aug. 2014,, 17:00   Societate
2853 1
Foto: moldnews.md
„Unionismul promovat activ de forțele politice de la Chișinău și din România reprezintă un mare pericol pentru existența autonomiei găgăuze și a Republicii Moldova în general”, a declarat bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, într-un interviu acordat agenției „Rossia segodnea”, informează NOI.md.

Potrivit lui Formuzal, despre „unionism prin integrarea europeană” vorbesc nu doar jurnaliștii și unii politicieni de pe ambele maluri ale Prutului, dar și reprezentanții actualei puteri de la Chișinău.

Bașcanul Găgăuziei consideră că pentru electorat unionismul poate fi calificat drept „o poveste de groază” numai atunci, cînd despre aceasta vorbesc bloggerii sau politologii.

„Însă atunci cînd însuși președintele României declară că unirea cu Moldova trebuie să devină proiect național al națiunii române, cînd declarații similare le face premierul român, iar reprezentanții guvernării din Moldova comentează aceste declarații pozitiv, ar fi cel puțin iresponsabil să le ignori”, a subliniat Formuzal.

Potrivit bașcanului, minoritățile naționale din România întotdeauna au fost supuse unor procese de asimilare, iar toate tentativele de a obține statut de autonomie erau declarate de București anticonstituționale și au fost reprimate.

„De aceea conducerea Găgăuziei consideră unionismul drept unul dintre cele mai mari pericole pentru existența Moldovei și autonomiei găgăuze”, a subliniat Formuzal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?