Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Nu va mai avea loc o extindere a UE?

23 iul. 2014,, 00:10   Externe
6713 3
Foto : romanian.ruvr.ru
Prin declarațiile sale referitoare la o „pauză” de 5 ani în extinderea viitoare a UE, noul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a provocat pasiuni serioase.

Cancelarul german, Angela Merkel s-a grăbit să declare că procesul extinderii nu trebuie să fie înghețat.

„În următorii 5 ani nu va avea loc o extindere”, această frază rostită de Juncker în fața deputaților Parlamentului European a emoționat puternic societatea europeană. Noul președinte al Parlamentului European a explicat că „UE are nevoie de o pauză în procesul extinderii pentru consolidarea eforturilor celor 28 de membrii existenți”. Asta înseamnă că pauza de 5 ani se poate prelungi. Actuala „consolidare” a UE continuă de 10 ani, din momentul extinderii ample din anul 2004.

Vilnius a reacționat primul la declarația lui Juncker. Autoritățile lituaniene reacționează dureros la orice inițiative care sînt tratate drept renunțare la sprijinirea de către UE a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius a cerut „să nu se supraestimeze asemenea declarații, care pot trage o linie” și a fost susținut de comisarul european pentru extindere Stefan Fule, care și-a exprimat speranța că declarațiile noului președinte al Comisiei Europene „nu vor fi interpretate ca o pauză în procesul „extinderii. Apoi au urmat declarațiile doamnei Merkel. Ea nu s-a situat de partea fostelor republici ale URSS, ci a candidaților din Balcani. „Noi nu intenționăm să renunțăm la procesul extinderii UE pe seama Balcanilor”, a declarat Merkel în cadrul summit-ului din Croația.

Situația actuală demonstrează că în interiorul UE cresc contradicțiile politice, care se suprapun lipsei unei politici regionale clare. Împotriva extinderii se declară forțele și politicienii care consideră că UE trebuie mai întîi să facă ordine socio-economică și financiară în propriile rînduri. Acest curs este reprezentat de Jean-Claude Juncker care este adept al creșterii eficienței instituțiilor centrale ale UE. El consideră că extinderea UE în viitor poate provoca noi riscuri politice și economice.

Problemele care au dus la actuală criză financiară din UE au fost create în mare parte de expansiunea anterioară a UE, a declarat Vocii Rusiei, economistul Mihail Hazin.

„În prezent, UE include țări cu tipuri diferite de economii. De aceea este necesar ori să fie apropiate aceste tipuri, ori să fie creată o resursă permanentă pentru compensarea acestor diferențe”.

Deci scepticismul lui Juncker pare mai credibil decît argumentele susținătorilor extinderii UE în viitor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?