X 
Transnistria stiri: 1439
Preşedintele stiri: 4049

Aproximativ 50 de mii de imigranţi din Moldova sînt aşteptaţi anual în UE

15 iul. 2014,, 16:15   Societate
4849 4
Foto: noi.md
Afluxul de imigranţi din Republica Moldova, Ucraina şi Belarus în statele Uniunii Europene va fi unul modest, chiar dacă pentru cetăţenii moldoveni au fost ridicate vizele, consideră experţii Centrului Polonez de Studii Estice.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează portalul EU Observer, experţii au analizat posibilele schimbări în dinamica migraţiei după liberalizarea vizelor.

"Potrivit constatărilor noastre, în viitorul apropiat nu se aşteaptă un aflux masiv de imigranţi din Moldova, Belarus şi Ucraina spre UE", afirmă experţii.

Ei estimează că, după eliminarea vizelor, în Uniunea Europeană vor merge anual aproximativ 50 de mii de rezidenţi din Republica Moldova. De asemenea, se aşteaptă că va creşte cu 50 de mii numărul persoanelor din Belarus, la care se adaugă 200-300 de mii de ucraineni.

Experţii sînt de părere că afluxul de cetăţeni din aceste state va fi nesemnificativ, deoarece emigrarea din Europa de Est spre centrul şi vestul continentului a început cu mulţi ani în urmă şi "a atins punctul de saturaţie". Marea majoritate a est-europenilor care şi-au dorit să găsească un loc de muncă în UE au făcut deja acest lucru, obţinînd reşedinţă permanentă în UE sau cetăţenia unui stat membru al UE.

"Aproximativ 500 de mii de moldoveni au obţinut cetăţenia română. În 2011-2014, aproximativ 70 de mii de ucraineni au primit cetăţenia Ungariei", se arată în studiul experţilor.

Cele mai populare destinaţii din UE pentru est-europenii care îşi caută un loc de muncă sînt Polonia, Italia, Cehia, Spania şi Germania, precizează sursa citată.

Rusia rămîne destinaţia principală pentru 50% dintre emigranţii moldoveni, pentru 50% dintre cei ucraineni şi pentru belaruşi – în proporţie de 90%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?