X 
Transnistria stiri: 1396
Preşedintele stiri: 4043

Expiră armistițiul în sud-estul Ucrainei

27 iun. 2014,, 11:40   Externe
3220 0
Foto: agerpres.ro
Ordinul de încetare a focului în sud-estul Ucrainei, decretat provizoriu în mod unilateral de către președintele ucrainean Petro Poroșenko vinerea trecută la 22h00, pentru ca rebelii să depună armele, expiră vineri la ora locală 10:00, informează agenția de presă ucraineană Unn.

Președintele Poroșenko a ordonat tuturor unitățile militare angajate în operațiunile speciale din estul țării încetarea focului pentru o săptămînă, dar a cerut să se riposteze, fărăe ezitare, la fiecare atac al rebelilor.

Fostul ministru de interne Iuri Luțenko, în prezent consilier al președintelui ucrainean, a declarat la începutul acestei săptămîni că în cazul în care planul de pace al șefului statului va eșua, autoritățile de la Kiev vor recurge la un așa-numit plan "B", care prevede măsuri mai severe împotriva insurgenților, scrie Unn.

Confruntările (soldate cu peste 400 de morți din aprilie) au continuat, de fapt, în ultimele zile în bazinul industrial rusofon Donbas, în pofida încetării focului, care a fost acceptată de un lider al rebelilor separatiști.

Președintele Poroșenko a indicat joi că insurgenții au încălcat armistițiul de 52 de ori, într-o convorbire telefonică purtată cu președintele Franței, Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Confruntările au continuat și în cursul nopții de joi spre vineri. Garda Națională, care se subordonează autorităților de la Kiev, a anunțat moartea unui soldat și rănirea altor doi în luptele date în ultimele ore lîngă Slaviansk, bastion al rebelilor separatiști din Donețk.

Mai multe pierderi au suferit trupele guvernamentale la Kramatorsk, unde rebelii au atacat un punct de control cu opt tancuri și arme grele. Patru militari ucraineni și-au pierdut viața și cinci au fost răniți, scrie pe pagina sa de Facebook expertul militar Dmitri Tîmciuk, șeful platformei 'Rezistența informațională'.

'Premierul' autoproclamatei Republici separatiste Donețk, Aleksandr Borodai, a anunțat, în același timp, că insurgenții proruși au cucerit în cursul serii de joi o bază militară ucraineană din regiunea Donețk, după mai multe ore de ciocniri armate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?