X 
Transnistria stiri: 1439
Preşedintele stiri: 4049

În Moldova a fost efectuată prima operație pe creier

18 iun. 2014,, 11:52   Societate
3207 3
Foto: infoprut.ro
Premieră medicală în Republica Moldova. Prima operaţie pe creier efectuată prin metoda embolizării, una minim invazivă, a fost realizată recent la un spital privat din Chișinău. Intervenția a durat doar trei ore și a fost posibilă datorită tehnologiilor moderne folosite pînă acum doar în spitalele din Occident, transmite NOI.md cu referire la PUBLIKA.md.

Operația a fost realizată de o echipă de medici moldoveni asistaţi de un specialist din România. Potrivit medicilor, intervenția a fost efectuată cu succes, iar pacienta care suferea de deficienţa circulaţiei sîngelui în creier, a scăpat de durerile insuportabile de cap şi de ochi.

În ultima perioadă, în Moldova sînt făcute în premieră tot mai multe operaţii. În luna ianuarie a acestui an, o femeie a primit proteze personalizate la ambii genunchi. Două luni mai tîrziu, medicii de la Spitalul Clinic Republican împreună cu o echipă de chirurgi din România au efectuat un transplant de ficat de la un donator aflat în moarte cerebrală. Intervenţia care a durat peste cinci ore a fost un succes, iar pacientul a fost salvat.

Iar la începutul lunii aprilie, o echipă de medici din Moldova şi Austria au oferit mai multor micuți șansa să audă. Și asta datorită implantului cohlear, un dispozitiv ce este fixat în interiorul urechii și asigură recepționarea sunetelor.

În luna mai, medicii de la Spitalul Clinic Republican au efectuat prima operație pe creier cu echipament de ultimă generaţie. Deși a fost dificilă, intervenția a decurs cu succes.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?