Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Leancă: Majorarea salariilor judecătorilor nu a fost cea mai bună decizie

28 mai. 2014,, 12:08   Societate
5431 2
Foto: gov.md
Premierul Republicii Moldova Iurie Leancă afirmă că majorarea salariilor judecătorilor nu a fost cea mai bună decizie, însă mizează pe conştiinţa judecătorilor şi pe faptul că aceştia vor deveni mai responsabili în procesul de luare a deciziilor, iar în rezultat corupţia din sistem va fi eradicată.

Potrivit agenţiei "Infotag", premierul a menţionat marţi seară, în cadrul primului forum on-line cu diaspora cu genericul „Europa – acasă”, că lupta cu corupţia în sistemul judecătoresc cunoaşte anumite progrese, deşi minore.

„Carul s-a pornit, dar cu turaţii mici. Avem exemple pozitive, însă cele mai mari schimbări vin la nivel de atitudine. Am reuşit să-i responsabilizăm puternic pe judecători, iar acum vom cere mai mult de la ei. Am majorat salariile acestora şi mizăm pe conştiinţa lor, pentru că nu mai putem tolera o astfel de situaţie. Sperăm la o autoasanare a sistemului”, a spus premierul.

Iurie Leancă a menţionat că în rezultatul intensificării luptei cu corupţia un judecător a fost condamnat la închisoare, iar alţi nouă sînt cercetaţi penal.

"Nu sînt mîndru de astfel de situaţii, dar dacă nu vom sancţiona, mă tem că nu vom face ordine. Nu sînt mulţumit de ceea ce avem şi de faptul că societatea şi politicul au ajuns într-un punct critic. Trebuie însă să facem ceva real, altfel vom pierde şansa de a ne urca în acest tren european", a afirmat premierul.

În alt context, întrebat ce vor face autorităţile în condiţiile în care Federaţia Rusă va înăspri politica migraţională faţă de Moldova, şeful Guvernului a menţionat că problema migranţilor este una permanentă pe agenda relaţiilor moldo-ruse.

"Din cei 20 de mii de cetăţeni care au plecat în UE timp de o lună după liberalizarea regimului de vize cu UE, doar 4-5 au fost întorşi acasă. Pentru comparaţie, din Rusia 10-15 moldoveni pe zi sînt trimişi înapoi în Moldova. Ne îngrijorează această situaţie şi recunoaştem că pentru moment nu avem soluţii. Ne dorim ca acest subiect nu doar să fie pe agendă, dar ne dorim soluţii. În curînd, viceministrul rus de externe va veni la Chişinău şi vom discuta şi aceste probleme", a spus premierul.

El a reiterat că relaţia cu Rusia este foarte importantă, precizînd că aceasta parcurge în prezent o etapă mai complicată din varii motive.

"Din 2009, atît guvernul Filat, cît şi guvernul pe care am onoarea să-l conduc, au depus eforturi substanţiale pentru a avea relaţii civilizate şi constructive cu Rusia, bazate pe respect reciproc. Ne-am dorit ca relaţia să fie una ascendentă. Obiectivul nostru este aderarea la UE, dar asta nu înseamnă deteriorarea relaţiilor cu Rusia. Sper că emoţiile nu vor determina caracterul relaţiilor dintre noi şi ne vom conduce de logică şi raţiune. Vom face tot posibil pentru a nu permite un scenariu apocaliptic, descris de opoziţie", a spus premierul. El i-a îndemnat pe cetăţenii din diasporă să dea dovadă de activism şi iniţiativă la alegerile din acest an, care, în opinia premierului, vor fi cruciale. "Avem nevoie de susţinerea diasporei", a spus el.

Premierul a menţionat că autorităţile îşi doresc ca moldovenii care muncesc peste hotare să revină acasă.

"Ei vin nu doar cu resurse financiare, dar şi cu o altă atitudine faţă de muncă şi faţă de odihnă. Noi nu ştim nici să muncim, nici să ne odihnim. Republica Moldova nu este nici prima ţară, nici ultima care trece prin acest val al migraţiunii", a spus Iurie Leancă.

Timp de două ore premierul a răspuns la întrebările conaţionalilor din peste zece ţări. Cei mai activi au fost moldovenii din Italia, Grecia, Franţa, Spania, Portugalia, SUA, Canada, Rusia şi Kazahstan. Cele peste 60 de întrebări parvenite la adresa premierului s-au referit la teme ce ţin de Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, la problemele sociale ale cetăţenilor moldoveni de peste hotare, la potenţialul economic al Moldovei în contextul integrării europene, la politica internă a ţării şi implicarea diasporei în dezvoltarea Republicii Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?