Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Expert: Recensămîntul trebuia pregătit serios, din timp

27 mai. 2014,, 13:50   Societate
6578 3
Foto: noi.md
Biroul Național de Statistică a anunțat despre încheierea Recensămîntului populației și al locuințelor. În pofida multiplelor plîngeri asupra încălcărilor de procedură, autoritățile nu văd în acest lucru o problemă și susțin că datele finale se vor încadra în marja de eroare de 6%.

Potrivit doctorului în sociologie Andrei Dumbrăveanu, autoritățile nu au reușit să desfășoare recensămîntul cu succes, iar precizia datelor trezește dubii. „Această operațiune este o muncă științifică foarte complicată. Pentru desfășurarea recensămîntului era nevoie de competență din partea organizatorilor și executorilor. Cu părere de rău, trebuie constatat că ei nu și-au îndeplinit sarcina. Incompetența s-a manifestat și la întocmirea anchetelor, și la desfășurarea propriu-zisă a recensămîntului. Recenzorii nu au fost pregătiți, or, aceștia nu trebuie să fie persoane întîmplătoare. Asemenea evenimente trebuiau pregătite serios din timp”, consideră expertul.

Dumbrăveanu consideră că greșelile comise vor depăși marja de eroare admisă și acest fenomen va ieși la iveală atunci cînd rezultatele recensămîntului vor fi comparate cu alte date statistice. Cu toate acestea, în opinia expertului, rezultatele recensămîntului nu vor fi inutile și vor putea servi ca bază pentru politica social-economică a țării pe termen lung.

În opinia academicianului Victor Borșevici, recensămîntul a fost desfășurat într-un mod inadecvat. „Se creează impresia că nu e vorba de un recensămînt, ci de pregătirea pentru o acțiune de PR. Spre exemplu, eu și vecinii mei am primit niște «fluturași» în care ni se explica că noi sîntem români. Toate acestea miros urît. Dacă în urma rezultatelor recensămîntului din anul 2004 în Moldova erau înregistrați doar 2,4% de români, acum numărul lor va fi mult mai mare”, consideră Borșevici.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?