Transnistria stiri: 1396
Preşedintele stiri: 4043

Rogozin și-a amintit de „vagonul desprins” și a acuzat conducerea Moldovei de lipsă de patriotism

12 mai. 2014,, 15:01   Societate
3761 2
Foto: thetimesnews.ru
„Aici nu Transnistria comandă muzica, ci Chișinăul. În pofida tuturor avertizărilor că vagonul transnistrean s-ar putea desprinde de locomotiva chișinăuieană, politicienii moldoveni merg la asocierea cu UE”, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin într-un interviu acordat publicației „Kommersant”, în timpul recentei vizite la Tiraspol, unde a participat la marcarea Zilei Victoriei.

Referindu-se la o posibilă alipire a Transnistriei la Rusia după exemplul Crimeii, politicianul a spus că „prin integrarea Crimeii în componența Rusiei noi am restabilit un adevăr istoric, pentru a asigura securitatea locuitorilor Crimeii împotriva huntei și amenințărilor care veneau din Kiev. „În Transnistria acum situația este stabilă. Situația este deosebit de complicată din punct de vedere economic, deoarece Chișinăul, în pofida logicii și voinței alegătorilor moldoveni, intenționează să semneze Acordul de asociere cu UE, chiar dacă majoritatea absolută a muncitorilor migranți moldoveni (700 de mii) muncesc în Rusia, nu în Occident. Ei au votat cu mîini și picioare pentru Rusia, pentru integrarea cu această țară, însă conducerea Moldovei crede altfel, probabil încercînd să se angajeze în Europa și să-și asigure bunăstarea personală. Însă noi nu vedem pericole de ordin fizic în privința Transnistriei. Principala provocare pentru Rusia nu este apărarea fizică a conaționalilor în Transnistria, ci asigurarea drepturilor lor cetățenești, economice și politice”, a declarat Rogozin.

Oficialul rus a atenționat că Rusia ar putea revizui relațiile economice cu Moldova și chiar întroduce regim de vize pentru moldoveni. Potrivit lui Rogozin, acesta ar putea fi răspunsul Moscovei la semnarea Acordului de asociere RM-UE. Vicepremierul rus a declarat că el primul va insista asupra revizuirii relațiilor economice cu Moldova. Mai mult, oficialul rus este convins că asocierea cu UE va modifica statutul de neutralitate al Moldovei. Potrivit lui Rogozin, există o regulă: aderarea la UE înseamnă aderarea la NATO, iar Moldova nu va fi o excepție în acest sens.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?