Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Anatol Arapu: Moldova este în stare să deservească credite de 20 de ani

24 apr. 2014,, 12:25   Economie
15108 261
Foto: noi.md
"Moldova este în stare să deservească credite externe cu termene de achitare de 20 ani", consideră ministrul Finanţelor, Anatol Arapu.

Într-un interviu acordat agenţiei "Infotag", ministrul a spus că Banca Mondială (BM) la fel consideră că Moldova este deja capabilă să deservească credite mai scurte, cu termene de 20-25 ani".

"După criza din 1998 organizaţiile financiare internaţionale au supraapreciat posibilităţile statului moldovenesc în ceea ce priveşte atragerea surselor din exterior. Ţara a primit acces la resurse mai ieftine şi mai accesibile, cu un termen de achitare de 40-45 de ani, iar cel mai important – cu rate mici şi atractive. Dar chiar şi resursele foarte avantajoase sînt limitate, acestea nu pot fi luate nelimitat", a explicat ministrul.

Fiind întrebat pentru ce Moldova are nevoie de bani "lungi", Arapu a spus că astfel de resurse sînt necesare nu doar în calitate de investiţii ale statului, dar şi ca resurse pentru buget.

"Avem nevoie urgentă de a dezvolta infrastructura, să accelerăm schimbările şi modernizarea în astfel de domenii ca educaţia, medicina, protecţia socială a populaţiei", a menţionat Arapu.

Ministrul a atras atenţia asupra faptului că ministerul pe care îl conduce, pentru nevoi bugetare, cu succes plasează pe piaţă valori mobiliare, emisiunea cărora este strict limitată de parametrii finanţării bugetului din contul surselor interne şi externe.

"Dar orice atragere a surselor prin bugetul de stat este preluarea surselor de la sectorul real al economiei, ceea ce generează urmări negative. Pe de o parte, dacă în sectorul real al economiei banii nu sînt absorbiţi, atunci acestea urmează a fi atrase, în anumite cote, pentru nevoile bugetului. Iar pe de altă parte, acest fapt lipseşte piaţa de resurse financiare", a spus ministrul, menţionînd că atunci cînd în sectorul bancar lipsesc bani "lungi" pentru economie, atunci preluarea acestora de pe piaţă pentru finanţarea statului tot nu este benefică.

"Pînă acum noi, dimpotrivă, luăm o groază de credite de peste hotare şi le dăm băncilor, pentru ca acestea să finanţeze şi să crediteze sectorul real al economiei", a conchis Anatol Arapu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?