Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Expert: Tiraspolul caută noi pîrghii de influență asupra Chișinăului

23 apr. 2014,, 17:27   Societate
5618 2
Foto: asm.md
Acuzațiile autorităților tiraspolene, potrivit cărora Chișinăul ar împiedica cetățenii din stînga Nistrului să obțină cetățenia Federației Ruse sînt neîntemeiate și constituie un nou pretext pentru tergiversarea procesului de negocieri. Opinia aparține politologului Victor Juc și a fost exprimată pentru NOI.md, după ce recent șeful departamentului de externe din Transnistria, Nina Ștanski, a declarat că Chișinăul încalcă dreptul fundamental al cetățenilor de a-și alege cetățenia.

În opinia expertului, noile pretenții ale Tiraspolului față de Chișinău fac parte din setul de acțiuni concertate, întreprinse pentru a face presiuni asupra autorităților constituționale.

„Nu cred că este o problemă pentru cei din stînga Nistrului să obțină cetățenia Rusiei. Este mai degrabă o nouă pîrghie de influență. Tiraspolul caută diverse pretexte pentru ca să nu se producă negocieri normale. După ce problema accizelor a fost soluționată, ei au găsit un alt pretext pentru a nu participa la negocierile în formatul 5+2”, a explicat Victor Juc.

Politologul susține că mulți dintre locuitorii malului drept al Nistrului dețin cetățenia Rusiei și nu se ciocnesc cu problemele invocate de Nina Ștanski. Analistul se arată convins că Tiraspolul va căuta noi mecanisme de exercitare a presiunilor asupra autorităților de la Chișinău, iar acestea se vor vedea nevoite să cedeze.

Amintim că Tiraspolul a acuzat autoritățile de la Chișinău de faptul că nu eliberează locuitorilor regiunii transnistrene certificate care atestă că ei nu dețin o altă cetățenie. Una dintre condițiile înaintate de autoritățile ruse pentru obținerea cetățeniei Federației prevede că solicitanții trebuie să renunțe la orice altă cetățenie anterioară.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?