X 
Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

Mihail Formuzal: Rospotrebnadzor ridică interdicţia pentru importurile de vinuri moldoveneşti

25 mar. 2014,, 12:16   Societate
5753 1
Foto : vfokuse.md
Autoritatea rusă Rospotrebnadzor, care pe 1 septembrie 2013 a sistat importurile de vinuri moldoveneşti, ridică interdicţia livrării acestora în Rusia.

Solicitat telefonic de agenţia "Infotag", başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, aflat la Moscova, a comunicat că s-a înţeles marţi, în cadrul unei întrevederi cu conducerea Rospotrebnadzorului în privinţa ridicării restricţiilor la importurile de produse alcoolice moldoveneşti.

"Noi am trimis primul vagon cu vinuri produse pe teritoriul autonomiei şi acum experienţa noastră va fi urmată şi de alte întreprinderi vinicole, situate la Cahul, Cimişlia, Taraclia, Basarabeasca şi Bălţi", a spus Formuzal.

Potrivit başcanului, singurul lucru asupra căruia a insistat partea rusă este calitatea produselor livrate, ca să nu apară nemulțumiri în privinţa acesteia din partea consumatorilor de vinuri moldoveneşti din Rusia.

Întrebat cum guvernatorul autonomiei a reuşit să obţină anularea restricţiilor la importurile vinicole în Rusia, în condiţiile în care conducerea supremă a Republicii Moldova a insistat fără succes asupra acesteia timp de cinci luni, Formuzal a răspuns: "Eu rezolv problemele regiunii mele, care sînt foarte importante pentru agenţii economici".

Din 1 septembrie 2013, Rospotrebnadzor a suspendat importurile de vinuri moldoveneşti pe piaţa Rusiei sub pretextul că acestea ar fi de calitate proastă şi ar lipsi controlul corespunzător din partea autorităţilor Republicii Moldova. Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, interdicţia a adus prejudicii de peste 30 de milioane de dolari. În ultima perioadă, Moldova a redus exporturile de vinuri către Rusia pînă la 26%, iar cele de băuturi alcoolice tari, inclusiv divinuri, lichioruri şi votcă – pînă la 22%. Înainte de primul embargou impus de Rusia, care a interzis importurile de produse alcoolice din Republica Moldova în martie 2006, exportul acestora pe piaţa rusă atingea un nivel de 80%, iar veniturile depăşeau 320 de milioane de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?