X 
Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

Criza din Ucraina ar putea afecta pactul antiatomic global

25 mar. 2014,, 10:20   Externe
6331 1
Consecințele unei încălcări a garanțiilor nucleare
Foto: agerpres.ro
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a avertizat luni pe liderii internaționali că criza din Ucraina ar putea avea implicații profunde pentru integritatea unui tratat global proiectat să prevină răspîndirea armelor nucleare, relatează Reuters.

Ucraina a renunțat la arsenalul ei nuclear din epoca sovietică în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta din 1994, pe care l-a semnat împreună cu Marea Britanie, Statele Unite și Rusia. Acesta a oferit garanții suveranității Ucrainei în schimbul unui angajament, de atunci îndeplinit, că renunță la armele nucleare.

Rusia, cu toate acestea, a confiscat și anexat regiunea Ucrainei majoritar rusofonă Crimeea după răsturnarea președintelui prorus al Ucrainei în februarie, după mai multe luni de
proteste masive.

Luni, Ucraina a cerut trupelor sale rămase în Crimeea să părăsească peninsula după ce forțele ruse au invadat una dintre ultimele baze ale Kievului în regiunea Mării Negre.

Comentariile lui Ban sugerează îngrijorarea că evenimentele din Ucraina ar putea face unele țări mai reticente să renunțe la orice capacitate de arme nucleare sau ispiti pe altele să le urmeze, notează Reuters.

Adresîndu-se unui summit de securitate nucleară la Haga, Ban a declarat că garanțiile de securitate au fost o condiție esențială pentru aderarea Ucrainei în urmă cu două decenii la Tratatul de Neproliferare Nucleară /NPT/, pactul antinuclear din 1970 al unui număr de 189 de națiuni.

"Cu toate acestea, credibilitatea asigurărilor date Ucrainei în Memorandumul de la Budapesta din 1994 a fost grav subminată de evenimentele recente", a remarcat el în fața liderilor din 53 de țări, inclusiv președintele SUA Barack Obama și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

"Implicațiile sînt profunde, atît pentru securitatea regională cît și integritatea regimului de neproliferare nucleară", a mai notat Ban. Dar "acest lucru nu ar trebui să servească drept scuză pentru a continua proliferarea nucleară, care va crește numai nesiguranța și izolarea".

Luni la Haga, președintele american Barack Obama a căutat să obțină sprijin de la aliații europeni și China pentru a izola Rusia după confiscarea Crimeii.

Săptămîna trecută, Rusia a acuzat statele occidentale că încalcă un angajament de a respecta suveranitatea și independența politică a Ucrainei în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta, spunînd că au "încurajat o lovitură de stat" ce l-a răsturnat pe președintele Viktor Ianukovici .

Dar ministrul francez de externe Laurent Fabius a declarat că Rusia este cea care a violat memorandumul asupra asigurărilor de securitate, prin care țările semnatare s-au angajat de asemenea să respecte frontierele existente ale Ucrainei.

În discursul său privind securitatea nucleară și alte probleme, Ban nu a făcut referire la nicio parte pe nume. El a spus că angajamente de dezarmare trebuie onorate și "de asemenea oferite garanții de securitate statelor non-nucleare din partea statelor cu arme nucleare".

El a cerut statelor care iau parte la o conferință de revizuire a NPT anul viitor "să abordeze interesul legitim al statelor non-nucleare prin oferirea de asigurări de securitate fără echivoc și cu caracter juridic obligatoriu de la statele cu arme nucleare".

"Trebuie să ne asigurăm că armele nucleare sînt considerate de anumite state ca o răspundere și nu un avantaj", a subliniat Ban Ki-moon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?