X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cîinii latră, caravana trece

20 mar. 2014,, 15:15   Societate
5450 7
Foto: click.md
„Avînd în vedere imprevizibilitatea evoluției situației politice și economice în Ucraina, conducerea Moldovei trebuie să prevadă toate riscurile securității energetice a țării, nu să promită populației, care deja a devenit electorat, cașcaval gratuit în interesul propriu de conjunctură”, a declarat pentru NOI.md directorul adjunct al Centrului de Cercetări Strategice și Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova.

Astfel a comentat economista promisiunea premierului Iurie Leancă că Moldova va fi asigurată cu energie electrică mai ieftină din Ucraina. Iurie Leancă a declarat că în cadrul recentei vizite la Kiev a ajuns la o înțelegere cu omologul său ucrainean, Arseni Iațeniuk, privind posibilitatea de a procura din Ucraina energie electrică la un preț mai mic decît cel oferit de Centrala de la Cuciurgan.

Elena Gorelova a amintit că acum cîțiva ani Moldova a renunțat pentru o perioadă de timp să procure energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, care se află în regiunea transnistreană și aparține companiei ruse „Inter RAO EES”. Din cauză că blocurile centralei nu funcționau la capacitate deplină, producătorul din stînga Nistrului s-a aflat la un pas de avarierea întreprinderii, iar relațiile cu partea rusă au fost deteriorate considerabil.

„În prezent, Ucraina se află într-o situație de neinvidiat, atît în plan politic, cît și economic. Economia Ucrainei se află în prag de stagnare. „Gazprom” deja a promis să acționeze statul ucrainean în judecată, iar din cauza neîndeplinirii angajamentelor sale, Ucraina a ratat venituri de 11 miliarde de dolari. În opinia mea, conducerea Moldovei trebuie acum să poarte negocieri serioase anume cu Centrala de la Cuciurgan și proprietarii acesteia privind încheierea unor contracte pe termen lung de livrare a energiei electrice și obținerea unor preferințe de la „Gazprom” cu scopul de a obține într-un final un tarif mai mic pentru Moldova”, a subliniat Elena Gorelova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?