X 
Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

Consilierul prezidenţial român Iulian Chifu: Republica Moldova ar trebui să se gîndească dacă are nevoie de neutralitate

17 mar. 2014,, 11:16   Societate
4438 4
Foto: antena3.ro
Republica Moldova ar trebui să se gîndească dacă are nevoie de neutralitate, odată ce aceasta nu a ajutat Ucraina să evite invazia rusă, consideră Iulian Chifu, consilier prezidenţial român pentru afaceri strategice, securitate şi politică externă.

Potrivit agenţiei "Infotag", vineri, în timpul prelegerii "Perspectivele de securitate la 10 ani după momentul celei mai mari extinderi NATO", ţinute la Universitatea de Stat, Chifu a declarat că aderarea la NATO ar fi o soluţie excelentă pentru problemele de securitate.

Potrivit lui, NATO este garantul securităţii şi al progresului tehnologic, în plus, "le oferă ţărilor membre avantaje strategice importante".

"Conflictul dintre Rusia şi Ucraina a fost prognozat încă la începutul anilor 2000. Ucraina nu s-a gîndit la securitatea sa şi iată rezultatul. Securitatea nu este realizată ca o reformă în vreo doi ani, ci reprezintă nişte modificări serioase care durează cîteva zeci de ani", a subliniat Chifu.

El a relatat cît de benefic a fost pentru România impactul aderării la NATO, în anul 2004 г. De atunci, în România au intrat investiţii străine de peste $60 de miliarde.

"De asemenea, trupele militare române au fost instruite în condiţii reale şi au participat la acţiuni armate din Afganistan, Irak, Angola, Serbia. România a accesat parteneriatul în domeniul economiei şi securităţii cu SUA, Marea Britanie, Polonia, Turcia, Coreea de Sud şi Azerbaidjan", a menţionat expertul.

Consilierul a adăugat că în NATO deciziile sînt luate de toate ţările participante, spre deosebire de Uniunea Eurasiatică, în care "Moscova hotărăşte totul după principiul URSS-ului".

"În anul 2014 se împlinesc 20 de ani de la iniţierea parteneriatului Republicii Moldova cu NATO. Autorităţile moldoveneşti trebuie să decidă cum să acţioneze în continuare, pentru a face faţă surprizelor strategice care au afectat Ucraina", a mai spus consilierul prezidenţial.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?