Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Guvernatorul BNM: Leul moldovenesc se va întări spre vară

6 feb. 2014,, 14:50   Economie
4165 1
Foto: cafeluta.md
Leul moldovenesc își va consolida pozițiile față de valutele străine spre vara anului curent. Declarația a fost făcută astăzi de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, care a menționat că, în conformitate cu scenariul de bază, leul se va întări la vară, dacă nu vor fi surprize din exterior.

Oficialul a menționat că actuala depreciere a leului se explică prin faptul că iarna tradițional crește cererea la valuta străină din partea importatorilor resurselor energetice, iar oferta de valută din partea populației în acest an este mică. Astfel, potrivit lui Drăguțanu, dacă în anii 2012 și 2013 oferta de valută în numerar din partea populației acoperea cererea companiilor de valută străină în proporție de 100%, în ianuarie 2014 oferta a acoperit dor 86% din cererea la valută a companiilor. Prin aceasta și se explică deprecierea monedei naționale.

Dorin Drăguțanu a declarat că, odată cu sosirea primăverii, se va echilibra raportul dintre cererea și oferta de valută străină, spre vară leul se va întări și mulți dintre cei care au cumpărat valută iarna la un curs de schimb mai mare vor regreta.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?