X 
Transnistria stiri: 1396
Preşedintele stiri: 4043

Ţările grupului de la Vişegrad vor acorda Moldovei ajutor în procesul de integrare europeană

27 ian. 2014,, 10:30   Societate
2590 0
Foto: trm.md
„Ţările grupului de la Vişegrad vor acorda Moldovei ajutor în procesul de integrare europeană”, a declarat adjunctul secretarului de stat, directorul politic al MAE al Ungariei, Szabolcs Takacs.

Potrivit agenţiei „Infotag”, vineri, în cadrul unei conferinţe de finalizare a vizitei în Moldova a directorilor politici ai ministerelor afacerilor externe din Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria, acesta a apreciat înalt acţiunile Moldovei.

„Am avut numeroase întrevederi la Chişinău, Tiraspol şi Comrat, în cadrul cărora au fost enunţate diverse puncte de vedere şi opinii. Dar am observat că autorităţile dispun de voinţă politică pentru a continua cursul integrării politice. Este un aspect foarte important. Sîntem dispuşi să acordăm ajutor în acest proces complicat, să ajutăm Moldova să evite greşelile, pe care le-au admis ţările noastre”, a spus diplomatul ungar.

Oficialul a menţionat că în anul curent grupul de la Vişegrad serbează două jubilee: 15 ani de la fondare şi 10 ani din momentul aderării celor patru ţări la Uniunea Europeană. „Ţările noastre sînt amplasate în centrul Europei. Sîntem interesaţi ca această regiune să fie o zonă a stabilităţii şi prosperării. Sîntem preocupaţi de situaţia din Ucraina, unde astăzi, de la Chişinău a plecat comisarul european Stefan Fule. Sîntem dispuşi să acordăm ajutor pentru depăşirea crizei din Ucraina. Totodată, vom depune toate eforturile pentru ca Moldova, în anul curent, să semneze Acordul de asociere şi să obţină liberalizarea regimului de vize cu ţările Acordului Schengen. Libertatea circulaţiei este una dintre bazele libertăţii în UE. Cetăţenii Moldovei merită să se folosească de toate libertăţile de care se folosesc cetăţenii UE”, a declarat Takacs.

Răspunzînd a întrebările jurnaliştilor, acesta a menţionat că „conflictul transnistrean nu trebuie să fie un obstacol în calea europeană a Moldovei”.

„Dimpotrivă, locuitorii regiunii transnistrene, ca şi populaţia Găgăuziei şi altor raioane ale Moldovei, trebuie să se folosească de toate beneficiile pe care le oferă integrarea europeană. Este vorba şi despre implementarea Acordului de asociere, inclusiv zona de liber schimb (DCFTA) pe tot teritoriul. Cu siguranţă, susţinem suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a declarat diplomatul.

Acesta a comunicat că în februarie ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, va participa, la Bruxelles, la şedinţa clubului „prietenii Moldovei”, în cadrul căreia un rol activ revine ţărilor grupului de la Vişegrad. Directorul politic al MAE al Slovaciei, Liubomir Rehak, a declarat că în cadrul vizitei al Chişinău a fost discutată agenda de colaborare între Moldova şi ţările grupului de la Vişegrad.

„Anul acesta urmează o agendă foarte intensă. Am discutat măsuri concrete, care trebuie să fie întreprinse în comun pentru a implementa în Moldova reformele preconizate. Este foarte important nu doar de adoptat legile, corespunzătoare standardelor europene, dar şi de făcut ca pe măsura apropierii la aceste standarde oamenii să simtă îmbunătăţirea calităţii vieţii. Aceasta este principala condiţie pentru ca după semnarea în 2014 a Acordului de asociere, cursul european al Republicii Moldova să devină ireversibil”, a subliniat Rehak.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?