Transnistria stiri: 1398
Preşedintele stiri: 4044

Formuzal: Nu vom schimba pragul (VIDEO)

23 ian. 2014,, 12:10   Societate
6185 11
Foto: noi.md
„În Găgăuzia continuă să funcţioneze prevederea cu privire la recunoaşterea validităţii referendumului la care s-a înregistrat o prezenţă a electoratului de 50% plus un vot”, a spus joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „Infotag”, başcanul Mihail Formuzal.

Acesta apreciază dovezile diverse, care au apărut în presă, cu privire la modificarea recentă de către deputaţii APG a ratei de prezentare la vot pentru recunoaşterea validităţii referendumului ca „o dezinformare evidentă”.

„Sursele mass-media, subordonate anumitor forţe politice, se ocupă cu păcălirea populaţiei, manipularea acesteia. La momentul actual, Moldova nu este o ţară cu presă liberă. „Scurgerea” de ieri este un exemplu tipic al faptului cum cele dorite sînt prezentate ca adevăr”, a spus başcanul.

Potrivit spuselor sale, chiar dacă APG şi va modifica rata de prezentare, atunci, pentru ca această prevedere să intre în vigoare, este necesară aprobarea başcanului autonomiei.

„Prin lege, başcanul are la dispoziţie pentru aceasta 10 zile. Depăşirea dreptului de veto al şefului autonomiei va necesita voturile a 2/3 din deputaţii APG. Nu cred că aşa ceva va avea loc”, a spus Formuzal, menţionînd că nu înţelege nemulţumirea față de referendum a autorităţilor centrale şi a surselor mass-media angajate.

„Atrăgînd atenţia tuturor că în buletinul de referendum întrebarea adresată participanţilor este formulată în modul următor: „Cum vă vedeţi viitorul: în colaborare cu Uniunea Europeană sau cu Uniunea Vamală?”, rog să observaţi că nu este vorba de nicio aderare la nicio uniune. Găgăuzii sînt cetăţeni care respectă legea, un popor mic şi nu sînt separatişti... Dar dorim să ştim opinia oamenilor pentru a o expune centrului”, a precizat başcanul.

APG a luat hotărîrea de a desfăşura pe 2 februarie, în autonomie, două referendumuri. În cadrul unuia se propune de a răspunde la întrebarea cu privire la faptul care este cea mai dorită cale de dezvoltare a Republicii Moldova – cu UE sau în cadrul Uniunii Vamale, iar în cadrul altuia – cu privire la dreptul Găgăuziei la autodeterminare în cazul pierderii statalităţii Republicii Moldova. Curtea de Apel din Comrat a anulat această decizie a APG, calificînd-o drept una ilegală, fapt nerecunoscut de deputaţii APG, care intenţionează să o conteste în instanţa de judecată.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?