Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

Franța a refuzat să împrumute Italiei pe "Mona Lisa"

3 ian. 2014,, 12:40   Externe
2914 0
Foto: lenta.ru
Franța a refuzat să împrumute Italiei opera lui Leonardo da Vinci "Mona Lisa", informează ediția italiană La Stampa. Ministrul adjunct al Culturii din Franța Vincent Berjot a scris într-o scrisoare de răspuns șefului Comitetului Național pentru sprijinirea patrimoniului istoric și cultural al Italiei Silvano Vincheti că transmiterea tabloului în folosință temporară nu este posibilă, deoarece aceasta se asociază cu "o serie de dificultăți tehnice".

Berjot, de asemenea, a spus că pictura lui da Vinci " este indisolubil legată cu imaginea și reputația internațională a Luvrului, care atrage anual mai mult de opt milioane de vizitatori din întreaga lume". Potrivit adjunctului ministrului, vizitatorii celui mai faimos muzeu francez niciodată nu vor putea accepta lipsa " Monei Lisa".

Specialiștii în artă din Italia au trimis Ministerului Culturii din Franța o cerere semnată de 150.000 de persoane, prin care cer ca Mona Lisa sa fie îmrumutată pentru o lună Florenței, orașului în care Leonardo da Vinci s-a născut și a pictat capodopera.

Silvano Vincenti, președintele Comitetului care se ocupă de operele de arta, a precizat ca “restituirea ar avea o însemnatate istorică dublă, atît morală, cît și simbolică”.

Ultima dată "Mona Lisa" a fost expusă la Florența în 1913.

Opera de geniu a lui Leonardo da Vinci, precum şi portretul cel mai faimos din lume, este păstrat la Muzeul Louvre din Paris, în Franţa. Motivul pentru care se găsește în Franţa şi nu la Florenţa în Italia este simplu: a fost însuşi Leonardo, în 1517 cel care a adus-o cu el cînd s-a mutat dincolo de Alpi pentru a petrece ultimii săi ani de viaţă , în slujba lui Francisc I. Acelaşi rege a cumpărat pictura cu 4000 de ducaţi de aur, introducand-o între operele de colecţie reale franceze.

Mai tîrziu, Louis al XIV-lea o dorea la Versailles, în timp ce Napoleon ar fi pus-o chiar în dormitorul lui. În alte perioade a rămas mereu la Louvre, excepție facand perioada războiului franco-prusac şi războaiele mondiale, inclusiv a celor doi ani succesivi lui 1911, an în care a fost furată. Autorul furtului un fost-angajat de la Louvre, Vincenzo Peruggia, convins că pictura ar apartine Italiei, şi n-ar trebui deci să rămînă în Franţa. A dus opera în Italia, şi în 1913 a încercat s-o vîndă la un comerciant de artă din Florenţa. A fost însă arestat şi pictura a fost recuperată. Pînă s-o restituiască Franţei, Mona Lisa a fost expusă în toată Italia: prima dată în Uffizi la Florenţa, apoi la ambasada Franţei de la Palatul Farnesse de la Roma, iar mai apoi la Galeria Borghese.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?