Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4050

Trichet: 2014 va fi un an de creștere economică

24 dec. 2013,, 08:30   Externe
3420 0
Foto: capital.ro
Fostul președinte al Băncii Central Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat luni pentru CNBC că ritmul de creștere a economiei mondiale se va accelera în 2014, datorită politicilor băncilor centrale dar și a măsurilor de austeritate adoptate anul acesta în zona euro, cu condiția continuării reformelor structurale.

'Este clar că acum înregistrăm creștere la nivel global cu surprize plăcute în unele din economiile avansate', a declarat Jean-Claude Trichet. 'Poate că a avut loc o încetinire în unele economii emergente, dar trebuie să analizăm fiecare economie pe baza fundamentelor sale și cred că dacă ținem cont de toate aspectele va fi un an de creștere', a adăugat Trichet.

Referindu-se la situația din Europa, Trichet, care a fost președinte al BCE în perioada 2003-2011, a apreciat că au fost făcute progrese în procesul de ajustare. Cu toate acestea, măsurile de austeritate din Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania și Italia au frînat economiile din aceste state ceea ce a aruncat zona euro în recesiune și a condus la creșterea șomajului la un nivel record. 'Cred că de acum încolo vom înregistra o creștere, acest lucru este prognozat de toate instituțiile internaționale, undeva în jur de un procent. Desigur nu este ceva strălucitor și Europa trebuie să continue reformele structurale pentru a putea majora potențialul de creștere, însă este clar că am revenit în teritoriul pozitiv', a spus Trichet.

La începutul acestei luni, BCE și-a îmbunătățit ușor estimările de creștere pentru 2014, cînd economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,1% față de o creștere de 1% preconizată anterior. Relansarea economiei zonei euro ar urma să continue și în 2015 cînd PIB-ul zonei unice ar urma să crească cu 1,5%. Pentru acest an însă, BCE mizează pe un o scădere de 0,4% a economiei zonei euro, în pofida relansării din a doua jumătate a anului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?