X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Liberalii reformatori au desfăşurat congresul de constituire al partidului

16 dec. 2013,, 12:49   Politică
5389 3
Foto: noi.md
Duminică, 15 decembrie, a avut loc Congresul de constituire al Partidului Liberal-Reformator, în cadrul căruia Ion Hadârcă a fost ales președinte al formațiunii.

Potrivit agenţiei „Infotag”, la congres au participat circa 1,7 mii de delegaţi din toate raioanele republicii.

Hadârcă a menţionat că Partidul Liberal Reformator (PLR) se poziţionează ca un partid de centru-dreapta, care „a salvat cursul european al Republicii Moldova”.

Deputatul a amintit că „cei 7 deputaţi ai Partidului Liberal Reformator au pus semnătura pe actul de constituire a Coaliţiei de Guvernare Pro-Europeană şi au prevenit astfel demararea unor alegeri anticipate”.

„Am demonstrat maturitate politică, poziţionând interesele naţionale mai presus decît cele ale partidului”, a spus Hadârcă.

Principalele obiective ale partidului au fost numite promovarea cursului european al Republicii Moldova, menţinerea libertăţii şi prosperităţii cetăţenilor, creșterea nivelului de trai.

Pentru Hadârcă au votat 969 de delegaţi. Concurentul acestuia, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a acumulat doar 305 voturi. Ana Guţu şi-a retras candidatura înaintată de delegaţii raionului Cahul.

Oaspetele de onoare al congresului, ex-premier, iar astăzi un businessman cu renume, Ion Sturza, a opinat că „proiectul PLR abia şi-a început activitatea, dar nu este unul de scurtă durată”.

„Trebuie să fiţi pregătiţi pentru o luptă de durată. Vă felicit cu această decizie, pe care aţi făcut-o spre binele poporului. Dacă nu se întîmpla acest lucru, astăzi ţara era cu totul în alt loc”, a cuvîntat Sturza.

Acesta a recunoscut că, la fel, are „aspiraţii politice”.

„Doresc ca ţara noastră să se apropie cît mai mult posibil de UE. Nu putem admite ca comuniştii să revină la putere. Nu este vorba despre faptul că ne este frică de ei, ci de faptul că au pierdut şansa pentru modernizare. Comuniştii doresc revanşă şi misiunea noastră este să nu le oferim o astfel de posibilitate”, a subliniat ex-premierul.

Copreşedinţi ai partidului au fost aleşi Ana Guţu şi Oleg Bodrug, iar secretar general – Roman Clima. De asemenea, Hadârcă va avea şapte vicepreşedinţi – Tatiana Potîng, Vitalie Marinuţa, Boris Gherasim, Ştefan Chitoroagă, Dorin Duşciac, Vasile Grama şi Gheorghe Şalaru.

Imnul partidului a devenit piesa „Libertate”, textul ei fiind scris de Ion Hadârcă. Acesta a fost anterior imnul Partidului Liberal, care în aprilie a fost părăsit de Hadârcă şi alţi şase membri.

Grupul liberalilor-reformatori a fost creat în aprilie 2013, după ce şapte deputaţi din fracţiunea parlamentară a PL, precum şi un şir de membri ai Guvernului au părăsit partidul. Aceştia au solicitat ca liderul PL, Mihai Ghimpu, să fie înlocuit cu nepotul acestuia, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi participarea partidului la crearea unei noi coaliţii de guvernare.

La finele lunii mai deputaţii reformatori au renunţat la ideea de a înainta candidatura lui Dorin Chirtoacă la funcția de președinte al formaţiunii politice şi împreună cu PLDM şi PDM au format o nouă majoritate parlamentară – Coaliţia de Guvernare Pro-Europeană, iar PL a rămas în opoziţie, rămînînd fără reprezentanţi în guvern. În noul cabinet au rămas doar acei liberali care au trecut de partea reformatorilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?