X 
Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

Guvernul Moldovei a aprobat un proiect privind energia termică şi promovarea cogenerării

14 dec. 2013,, 11:24   Economie
5308 1
Foto: gov.md
Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul Legii privind energia termică şi promovarea cogenerării, transmite NOI.md. Iniţiativa va contribui la dezvoltarea unui sector energetic competitiv şi eficient în Republica Moldova, bazat pe tehnologii inovaţionale, ecologice şi generatoare de profit. Cogenerarea reprezintă producerea simultană, în acelaşi proces, de energie termică şi energie electrică şi/sau de energie mecanică. Prin producţia de cogenerare de înaltă eficienţă se obţine o economie de energie primară, de cel puţin 10% faţă de valorile de referinţă ale producţiei separate de energie electrică şi termică. Astfel, vor fi create reguli clare şi transparente în activitatea de producere şi distribuţie a energiei termice, în administrarea de stat a acestui domeniu, în aplicarea tehnologiilor de cogenerare, determinarea şi aprobarea tarifelor reglementate la energia termică, licenţierea genurilor de activitate în sectorul termoenergetic, drepturile şi obligaţiunile unităţilor termoenergetice, protecţia drepturilor consumatorilor ş.a.

Aceasta se va răsfrînge pozitiv asupra tuturor participanţilor pieţei, în special, asupra consumatorilor casnici, instituţiilor publice (şcoli, grădiniţe, clădiri administrative, spitale etc.), dar şi asupra dezvoltării în ansamblu a sectorului. Stabilirea clară a condiţiilor de livrare, măsurare a consumului, calitatea serviciului energiei termice furnizate, inclusiv prin prevederi contractuale. Proiectul mai oferă o reglementare a raporturilor juridice dintre participanţii pieţei energiei termice privind licenţierea activităţilor de producere şi distribuţie, precum şi responsabilităţile asociaţilor de locatari.

O altă prevedere se referă la posibilitatea introducerii tarifului binom pentru energia termică, care presupune reducerea tarifului, precum şi furnizarea energiei termice în bază de contract, încheiat între unităţile termoenergetice şi consumatori. În cazul sectorului rezidenţial, reprezentantul autorizat al consumatorului din cadrul blocurilor locative cu sisteme colective de aprovizionare cu energie termică, inclusiv din cămine şi blocuri locative departamentale, va fi gestionarul blocului locativ respectiv.

În ţările UE, cogenerarea este considerată una dintre metodele cele mai eficiente de realizare a celor trei obiective pe care UE şi-a propus să le atingă către anul 2020: reducerea emisiilor cu efect de seră cu 20%, atingerea nivelului de 20% din energii regenerabile în mixul energetic global de combustibil şi realizarea unei economii de energie de 20%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?